(audio) O discuție dintre un consilier de-al lui Vlad Plahotniuc și Renato Usatîi: Tu ce vrei să oferi în loc? (...) Noi pornim „combainul” nu pentru 3 spice să cadă și nu pentru 16%, dar foarte mult

O înregistrare audio a apărut în spațiul public în care o voce asemănătoare cu cea a liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, și cea a lui Radu Adrian, unul dintre consilierii liderului PD, Vlad Plahotniuc, discută amical o eventuală ofertă pe care liderul PN să o facă fostului lider democrat, pentru a reveni în țară.

Foto: colaj UNIMEDIA

Discuția dintre cei doi, care a avut loc, cel mai probabil, înaintea alegerilor parlamentare din februarie 2019, este presărată cu mai multe cuvinte obscene și a fost transmisă de la o adresă „Моя Молдовв”.

În textul mesajului scris în rusă, se spune că înregistrarea a fost obținută din staff-ul de campanie a lui Plahotniuc și cel mai probabil a fost făcută la sfârșitul anului 2018. Astfel, aceasta ar demonstra legături strânse între Renato Usatîi și Vadimir Plahotniuc prin intermediul lui Adrian Radu, prezentat ca persoana responsabilă de oprațiuni speciale:

„Материал получен из теневого избирательного штаба Влада Плахотнюка, который действовал во время избирательной кампании на последних парламентских выборах 24 февраля 2019. Данный материал относиться к концу 2018 года.

Он свидетельствует о тесных связях Ренато Усатого с Владом Плахотнюком, в данном случае через посредника. Представляющий Плахотнюка посредник (Раду Адриан, ответственный за специальные операции) настойчиво ориентирует Ренато Усатого на борьбу с Додоном, Санду и Нэстасе”.

Am decis să publicăm acest video pentru că mai mult detalii ar puta prezenta interes public și că mai multe teme discutate au legătură cu realitatea.

Din înregistrare se pare că Renato Usatîi încearcă să negocieze ceva cu Vlad Plahotniuc printr-un intermediar. Intermediarul care îl reprezintă pe Plahotniuc (Radu Adrian, un fost consilier pe comunicare a liderului PD) îi spune lui Renato Usatîi să vină cu o ofertă clară pentru Plahotniuc sugerându-i că trebuie să „lupte” cu Igor Dodon, Maia Sandu și Andrei Năstase în alegerile din februarie 2019.

Mai jos vedeți o secvență din conversație:

Radu Adrian: Întrebarea de bază: Renat, tu ce vrei să oferi în loc?

Renato Usatîi: Ce pot? Eu nu știu...trebuie să spui ceva concret...ca eu tot să mă gândesc, să-mi asum sau nu...

Radu Adrian: El nu poate nimic să ceară de la tine..

Renato Usatîi: Nu e vorba de asta. Ceva conceptual...El știe capacitățile mele.

Radu Adrian: Renat, eu lui i-am spus că trebuie să înțelegem ce poți tu oferi în schimb. Tu vrei ca să treacă deputații în Parlament...Lui nu îi este interesant să treci tu, Maia, Năstase, Dodon, lui îi este interesant să treacă PD-ul. Asta vrea....

Tu trebuie să vii cu niște garanții...noi ne gândim ce poate Renat să ofere în loc[...] Este sens ca tu să te așezi, concenterază-te, pune un plan A, B...unde vrei să ajungi tu exact și ce poți oferi în schimb. El să vină cu propunerea e complicat. El poate accepta un scenariu sau două...

Renato Usatîi: Eu nu prea știu ce se întâmplă acasă...

Radu Adrian: Acasă-i foarte simplu..din toate discuțiile de la ședință, noi pornim „combainul” nu pentru 3 spice să cadă și nu pentru 16%, dar foarte mult. Și asta tot trebuie să vină la PD. Trebuie de întârit partidul. Nu este cruțat nimeni.

Renato Usatîi: Ce însemană nu este cruțat nimeni?

Radu Adrian: Nimeni nu este jălit, nu este jălită Maia, de la Maia sunt 5 voturi, f...i „po polnai programe”, în Năstase -5 voturi – f...i po polnai programe, în Dodon sunt 5, 10, un vot, f...i. Metodele de f...i deja sunt discutate, aici deja... Și el când spune că tu, în principiu, utilitatea ta la moment este ca să îi za...ști, să f..i în Dodon, în Maia, în Năstase, cum aici deja singur gândește-te.

Ranato Usatîi Nefiind în politică și să-i f..t?

Radu Adrian: Cam da...

Renato Usatîi: Adică eu să nu particip la alegeri dar prosta să-i f..t?

Radu Adrian: Tu faci ce vrei tu, Renat. Eu nu-și spun ție că el a dat careva indicații

Renato Usatîi: Nu băi, eu am înțeles, eu am înțeles...

Radu Adrian: Tu oricum intri sau nu, tu singuri îți iai decizii... noi vrem la pd-ul să ia cît mai mult, iar dacă tu o să fii piedică o să trebuiască să ții piept

Reanto Usatîi: Smotrea la ce...

Radu Adrian: Eu cred că am fost suficient de explicit... Renat, el trebuie să întărească partidul[...] Dacă îți spune omu, există garanții, în principiu dă să dăm și noi, să ne gândim cum, aici este loc de discuții și tot el continuă mai departe, da poate și un pașaport cumva să-i trimitem, el are nevoie de așa ceva acolo. El deamu mai face un pas și mai dă o soluție. Din ceea ce înțeleg eu, este o deschidere, dar el trebuie să înțeleagă cu ce putem să fim de folos, dar aici trebuie să vină doar de la tine și el să spună, iaca aici putem să fim de folos, dar aici nu. Pentru că Renat știe foarte clar ce vreau eu, să-mi f..ă oponenții, că el poate să contribuie, pe mine m-ar aranja. Dar oponent îi și Dodon, și Maia, și Năstase

Nu se cunoaște la ce concluzie sau înțelegere au ajuns, într-un final, cei doi. Cert este că Usatîi nu s-a înscris în alegerile parlamentare pe o circumscripție uninominală.

Am solicitat o reacție de la ambii protagoniști. Deocamdată, liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, nu a venit cu o reacție. Nici Adrian Radu nu a comentat deocamdată discuția.

Menționăm că în urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, pe circumscripția națională PSRM a obținut 18 mandate, ACUM - 14 mandate, PD - 13, ȘOR - 5 mandate.

Pe circumscripțiile uninominale:

PSRM – 17 mandate

ACUM – 12 mandate

PD – 17 mandate

ȘOR- 2 mandate

Amintim că la data de 8 iunie 2019, ACUM și PSRM au semnat un acord temporar de colaborare și formare a unei majorități parlamentare.

Astfel, în funcția de președintă a Parlamentului a fost votată Zinaida Greceanîi, iar șefă a Guvernului a fost desemnată Maia Sandu.

În aceeași zi a fost învestit în funcție noul Guvern.

La data de 14 iunie Partidul Democrat a anunțat că pleacă de la guvernare.


Pub