„Aleg cariera IT”. Olesea Oaserele: „În IT poți schimba lumea la distanța unui click”

Sectorul IT este unul dinamic, presupune multă comunicare și interacțiune, deși la prima vedere pare că cei care lucrează în domeniu scriu doar cod în diferite limbaje de programare. Profesioniștii IT reușesc să facă lucruri intangibile care vor avea un impact extraordinar pentru toată lumea. Campania de promovare a Carierei IT prezintă exemplele celor care activează în domeniu și au reușit să devină profesioniști consacrați. Vei putea afla chiar de la ei care sunt perspectivele, provocările, atuurile sectorului IT, căror cerințe trebuie să corespundă profesioniștii IT, dar și ce îi motivează să persevereze în acest domeniu.

Foto: „Aleg cariera IT”. Olesea Oaserele

Olesea Oaserele este o profesionistă carismatică și un adevărat model de perseverență, creștere continuă și loialitate față de vocația descoperită încă în anii adolescenței. Este suficient doar să o cunoști, că îndată te molipsești de energia sa debordantă și îți dorești să afli cât mai multe detalii despre sfera de activitate care poate genera atât de multă motivație și satisfacție.

Olesea a ales să facă IT cu mai mult de 19 ani în urmă, perioadă în care domeniul nu abunda în multiple oferte de angajare. Interesul i-a apărut la lecția de informatică, atunci când profesorul le-a explicat că această știință stă la baza dezvoltării viitorului. Pasionată de disciplinele reale, Olesea a decis că va merge pe această cale, deși se confrunta cu stereotipurile că domeniile tehnice sunt extrem de dificile și nu sunt pentru femei.

Acum, Olesea este Delivery Lead în compania Amdaris. „Funcția de „Delivery Lead” este un fel de „magic button” dintre clienți și echipa de programatori”, spune Olesea. Deși recunoaște că are un job extrem de solicitant, ea este mulțumită de faptul că zilnic învață lucruri noi și este parte a unui domeniu în care inovarea este direcția principală. Află povestea Olesei în materialul de mai jos.

Recomandări pentru o carieră în IT de la Olesea Oaserele:

1. În domeniul IT se apreciază cel mai mult calitățile intelectuale și abilitățile tehnice și maniera în care îți faci jobul.

2. Reușita în această industrie este determinată de posedarea unor puternice cunoștințe tehnice.

3. Este extrem de important să deții abilități „soft”, inclusiv cele de comunicare, interacțiune cu oamenii, leadership.

4. Domeniul IT presupune cunoașterea avansată a unei limbi străine.

5. Pentru a reuși este necesar să fii extrem de organizat pentru a respecta termenii de predare a proiectelor.

Reportajul a fost realizat în cadrul Campaniei de promovare a Carierei IT, implementate de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, a Suediei și UN Women.

Campania de promovare a Carierei IT, desfășurată de ATIC începând cu anul 2012, își propune să comunice tinerilor care sunt oportunitățile și avantajale pe care le generează activitatea în domeniul IT. Campania încurajează tinerii să afle mai multă informație despre profesiile și oportunitățile din domeniul IT, demontând stereotipurile existente și promovând istoriile unor profesioniști care inspiră.

În același timp, campania se axează pe ideea că la temelia succesului și a performanței stau munca, atitudinea conștiincioasă, dedicarea și dorința de a te dezvolta continuu. Istoriile de succes insistă pe setarea corectă a motivațiilor: decizia de a o opta pentru o carieră în IT trebuie să fie una responsabilă, bazată pe avantajele, dar și rigorile acestui domeniu.


Pub