Sondaj: Vlad Plahotniuc - principalul responsabil de criza politică din Republica Moldova

Ex- liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, principalul responsabil de criza politică din Republica Moldova, spun cetățenii RM. Cel puțin asta arată ultimul sondaj prezentat de Asociația Sociologilor și Demografilor, prezentat astăzi.

Foto: UNIMEDIA

Întrebați cine se face responsabil de criza politică din Republica Moldova, care a durat mai bine de trei luni, 73,7 la sută din respondenți au răspuns Vlad Plahotniuc, urmat de Curtea Constituțională, 11,5%, corupția la toate nivelurile - 6,0% și oligarhii 5,8 la sută.

sondaj / Sursa:Asociația Sociologilor și Demografilor

Sondajul a fost efectuat de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova în perioada 11-22 iunie 2019, pe un eşantion de 1191 respondenţi, cu o eroare maximală de + 3,0%.

Menționăm că după alegerile din 23 februarie 2019, timp de trei luni, fracțiunile parlamentare au avut mai multe întâlniri și negocieri privind formarea unei majorități, însă fără niciun rezultat.

Pe ultima sută de metri, la data de 8 iunie 2019, ACUM și PSRM au semnat un acord temporar de colaborare și formare a unei majorități parlamentare.

Astfel, în funcția de președintă a Parlamentului a fost votată Zinaida Greceanîi, iar șefă a Guvernului a fost desemnată Maia Sandu.

În aceeași zi a fost învestit în funcție noul Guvern.

La data de 14 iunie Partidul Democrat a anunțat că pleacă de la guvernare.

Precizăm că în urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, pe circumscripția națională PSRM a obținut 18 mandate, ACUM - 14 mandate, PD - 13, ȘOR - 5 mandate.

Pe circumscripțiile uninominale:

PSRM – 17 mandate

ACUM – 12 mandate

PD – 17 mandate

ȘOR- 2 mandate


Pub