Presa germană: Pierderea alegerilor în Istanbul, începutul sfârşitului lui Erdogan

Ziarul Hannoversche Allgemeine Zeitung comentează faptul că președintele Recep Erdogan a înregistrat un eșec la alegerile din Istanbul, susținând că acest lucru ar putea marca începutul sfârşitului preşedintelui Turciei, transmite dpa, potrivit Agerpres.

Foto: Igor Rotari | UNIMEDIA

Duminică, candidatul partidului de guvernământ (AKP) al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a fost înfrânt de reprezentantul opoziţiei Ekrem Imamoglu, din partea Partidului Republican al Poporului (CHP), la alegerile municipale repetate din Istanbul.

În editorialul de luni, cotidianul german Hannoversche Allgemeine Zeitung scrie, printre altele:

“Alegerea nu reprezintă doar o victorie mare pentru Imamoglu, dar şi un semnal de avertisment pentru liderul ţării: Erdogan nu mai este invincibil.

El şi-a început ascensiunea în 1994, când a devenit primar al Istanbulului. După 25 de ani, aceste alegeri locale ar putea marca începutul sfârşitului său politic.

Mai presus de toate, acest scrutin este o victorie a democraţiei oprimate din Turcia. Erdogan a limitat sistematic drepturi, a subminat separarea puterilor şi şi-a intimidat oponenţii politici.

De la încercarea de lovitură de stat de acum trei ani, şi-a urmărit adversarii într-un val de epurări fără precedent. Au fost arestaţi o jumătate de milion de persoane, zeci de mii au fost închişi, dintre care mulţi fără a fi condamnaţi, unii chiar fără acuzaţii. Dar Erdogan nu a putut suprima dorinţa de libertate a poporului”.

Alegeri repetate în Istanbul

Ekrem Imamoglu, candidat din partea Partidului Republican al Poporului (CHP, de opoziţie) a obţinut circa 54% din voturi la alegerile municipale desfăşurate duminică la Istanbul, iar fostul premier Binali Yildirim, susţinut de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, aproximativ 45%, informează Reuters, după numărarea a peste 99% din voturi.

La scurt timp după ce au fost anunţate primele rezultate preliminare, Yildirim şi-a recunoscut înfrângerea, transmite DPA. Ulterior, Erdogan l-a felicitat pe câştigător, iar Yildirim s-a declarat gata să colaboreze cu preşedintele.

Alegerile pentru primăria metropolei turce s-au repetat după ce formaţiunea de guvernământ, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), a contestat victoria lui Imamoglu la scrutinul din 31 martie, care a fost în cele din urmă anulat de autoritatea electorală.

Sursa: Agerpres


Pub