(doc) Avizul Comisiei de la Veneția privind deciziile Curții Constituționale din 8 și 9 iunie, publicat integral

Avizul Comisiei de la Veneția, din data de 21 iunie, prin care au fost criticate deciziile Curții Constituționale a Republicii Moldova, din data de 7-8 iunie curent, a fost publicat integral.

Foto: 24news.com.ua

Avizul Comisiei a fost pregătit la cererea Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, după ce evoluțiile politice din Republica Moldova și deciziile Curții Constituționale au dus la dizolvarea Parlamentului Moldovei la 9 iunie.

„În legătură cu deciziile Curții Constituționale din 8 și 9 iunie, Comisia de la Veneția constată că drepturile procedurale ale președintelui și parlamentului au fost grav afectate de numărul și viteza mare (o zi sau două zile pe parcursul unui weekend) cu care Curtea a decis asupra unor cazuri foarte sensibile, cu repercusiuni semnificative asupra instituțiilor statului. Nici președintele, nici Parlamentul nu au fost reprezentați și nici nu au avut șansa de a-și prezenta argumentele în fața Curții.

CoE by Cristian Jardan on Scribd

Mai mult de atât, experții în dreptul constituțional subliniază că nimic nu sugerat că situația din țară la momentul respectiv era una de urgență, în ciuda expirării iminente a termenului de trei luni. Dimpotrivă, ei menționează faptul că evoluțiile din Parlament au sugerat că un timp suplimentar ar conduce la soluționarea crizei prin formarea unui nou guvern”, se transmite în comunicatul Comisiei de la Veneția.

„În ceea ce privește modul de calcul al Curții al termenului de trei luni pentru formarea unui guvern - începând cu data de 7 iunie 2019 - Comisia de la Veneția consideră că este unul fără precedent. Potrivit calculului acceptat al limitei de trei luni, prevăzută în Codul Civil, care a fost aplicată anterior de Curtea Constituțională, termenul pentru formarea unui nou guvern a expirat la 9 iunie, trei luni calendaristice după confirmarea rezultatelor alegerilor. 9 iunie fiind o duminică, termenul aplicabil a fost, probabil, 10 iunie. Prin urmare, Comisia spune că investiția Maiei Sandu la 8 iunie a întrunit termenul legal”, se mai arată în decizia Comisiei.

Astfel, Comisia de la Veneția are „motive serioase pentru a concluziona că decizia Curții Constituționale de suspendare temporară a președintelui și numirea primului-ministru ca președinte interimar nu a fost fondată pe Constituția Republicii Moldova”.

De asemenea, Comisia „atrage atenția asupra caracterului excepțional al procedurii de revizuire a hotărârilor Curții Constituționale”.

Amintim că noul Guvern a fost învestit la data de 8 iunie curent, atunci când Parlamentul, în frunte cu Zinaida Greceanîi, a votat-o pe Maia Sandu în funcția de premier.

Ulterior, Curtea Constituțională a declarat neconstituţională Hotărârea adoptată de deputaţii Parlamentului pentru alegerea Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Legislativului. Neconstituțională a fost declarată și alegerea noului Guvern.

Fostul premier Pavel Filip a fost numit de CC în funcția de președinte interimar.

Ulterior, după ce Guvernul Filip și-a anunțat demisia, judecătorii Curții Constituționaleau anulat ultimele hotărâri din perioada 7-9 iunie, prin care a anunțat că toate legile și hotărârile adoptate din ziua de 8 iunie se declarau neconstituţionale.


Pub