(video) În următoarele luni, UE ar putea debloca asistența macrofinanciară. Vicepreședinta PE, Heidi Hautala: „Ne bucură să vedem cât de ambițios este noul Guvern”

Vizita Delegației Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European (PE), în frunte cu vicepreședinta PE, Heidi Hautala, a luat sfârșit. În cadrul unei conferințe de presă, oficialul european a menționat că membrii PE își exprimă sprijinul pentru noul Guvern și vor urmări cu interes progresul reformelor. De asemenea, Heidi Hautala susține că „noul Guvern este ambițios”, iar în următorul an, asistența macrofinanciară ar putea fi deblocată în întregime.

Foto: captură video/privesc.eu

Vicepreședinta PE, Heidi Hautala, a avut întâlniri astăzi cu președintele Igor Dodon, prim-ministra Maia Sandu, președinta Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, de asemenea și cu preşedintele fracţiunii PDM, Pavel Filip.

„Am avut o vizită scurtă, dar foarte intensă astăzi la Chișinău. Am vrut să fim aici din primele momente, după schimbrile ce au avut loc din ultima perioadă. Salutăm transferul pașnic al puterii și considerăm că dialogul dintre partide este esențial”, a declarat vicepreședinta Parlamentului European, Heidi Hautala.

Oficialul european a menționat că Republica Moldova are nevoie de reforme în mai multe domenii, iar, în primul rând este cel al justiției.

„Este nevoie de reforme, de exemplu, în domeniul justiției. Republica Moldova are nevoie de depolitizarea administrației de stat și de o reformă electorală conform recomandărilor OECD. De asemenea are nevoie de o mass-media pluralistă și cu garanție față de siguranța jurnaliștilor”, a mai adăugat Heidi Hautala.

Vicepreședinta Parlamentului European a declarat că sprijină în totalitate Avizul Comisiei de la Veneția, din data de 21 iunie, prin care au fost criticate deciziile Curții Constituționale a Republicii Moldova, din data de 7-8 iunie curent.

„În calitate de vicepreședinte al PE sunt gata să facilitez dialogul dintre partidele politice și schimbul de bunele practici dintre PE și Parlamentul RM. Ne bucură să vedem cât de ambițios este noul Guvern al RM, deaceea PE se angajează în sprijinirea acestor strădanii”, a mai menționa Heidi Hautala.

Spre final, oficialul eurpean s-a arătat convinsă că în următoarele luni UE ar putea debloca sprijinul financiar, în condițiile: combaterea spălării banilor, sistem transparent, alegeri democratice, combaterea corupției, întărirea sistemului bancar și reformarea, modernizarea și întărirea justiției.

„Ceea ce a blocat această tranșă de macrofinanțare era lipsa de progrese în ceea ce privește agenda de asociere”, menționează Hautala.

De aceeași părere este și europarlamentarul Siegfried Mureșan, care susține că într-un an de zile, noul Guvern va reuși să primească întreaga sumă din asistența macrofinanciară.

„Acești bani sunt la dispoziția Republicii Moldova. Din dată ce condițiile vor fi îndeplinite, banii vor venii în RM. Condițiile au fost clare, transparente și nu au fost îndeplinite de Guvernul anterior. Astăzi, în discuțiile cu reprezentanții Guvernului, am văzut deschidere totală de implementare a acestor condiționalități. Dacă Guvernul își va face treaba, prima tranșă va veni în următoarele luni. Fac următoarea predicție - Guvernul anterior nu a fost capabil în trei ani să absoarbă nici măcar o singură tranșă, iar dacă acest Guvern va munci, într-un an va absorbi toate cele trei tranșe”, a declarat Mureșan.

Amintim că o delegație a Parlamentului Europen a ajuns la Chișinău, pentru a face bilanțul situației politice din Republica Moldova și pentru a avea un schimb de opinii cu noul Guvern al țării.


Pub