(video) Vicepremierul rus, Dmitri Kozak, la Chișinău: Subiectele abordate în cadrul întrevederii cu Igor Dodon

Șeful statului Igor Dodon a avut o întrevedere cu reprezentantul special al președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Republica Moldova, vicepremierul rus, Dmitri Kozak. Unele dintre subiectele abordate în cadrul întâlnirii țin de necesitatea inițierii negocierilor cu privire la livrările gazelor naturale în RM și prelungirea acordului cu privire la exportul fără taxe pe piața rusă, pentru cinci categorii de mărfuri moldovenești.

Foto: AccentTV/captură video

Cel puțin aceasta a menționat Igor Dodon în cadrul unei conferințe de presă.

„După discuțiile în format lărgit, împreună cu dl Kozak am susținut un briefing, în cadrul căruia am anunțat că Viceprim-ministru pentru Reintegrare, Vasile Șova a fost numit, astăzi, copreședinte al Comisiei Interguvernamentale bilaterale din partea țării noastre. De asemenea, astăzi este planificată și prima întrevedere de lucru dintre Șova și Patrușev.

Mi-am exprimat încrederea că această numire va avea un rol important în reluarea activității depline a Comisiei Interguvernamentale moldo-ruse, care nu s-a întrunit din luna noiembrie 2016. Pe agenda bilaterală s-au acumulat foarte multe chestiuni care necesită implicarea urgentă a reprezentanților Guvernului Republicii Moldova, lucru care a fost imposibil în cazul guvernării anterioare.

De asemenea, am comunicat faptul că m-am adresat către conducerea Federației Ruse cu rugămintea de a fi prelungit acordul cu privire la exportul fără taxe pe piața rusă, pentru cinci categorii de mărfuri moldovenești.

Țin să menționez că o înțelegere în acest sens a fost obținută la rugămintea mea, în cadrul întrevederii cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, care a avut loc în toamna anului 2018. Acest acord presupune anularea taxelor pentru unele categorii de produse autohtone, pentru perioada 1 ianuarie – 1 iulie 2019. Acest lucru a majorat semnificativ volumul exporturilor producției agroindustriale moldovenești în Rusia și a permis agenților economici autohtoni să economisească sute de milioane de lei.

Am venit cu rugămintea către partea rusă de a soluționa problema privind eliberarea autorizațiilor pentru tranzitarea mărfurilor moldovenești cu transport auto de mare tonaj pe teritoriul Ucrainei. În context, am examinat posibilitatea extinderii listei întreprinderilor moldovenești din domeniul conservelor și al vinificației, care ar putea exporta în Rusia. Această chestiune, cu siguranță, va fi inclusă în agenda Comisei Interguvernamentale a celor două țări.

În final, în timpul întrevederii cu partenerii noștri ruși, am subliniat necesitatea inițierii negocierilor cu privire la livrările gazelor naturale în Republica Moldova. Este vorba despre un acord separat cu privire la tranzitarea pe teritoriul Ucrainei și la tariful la gaze pentru țara noastră”, spune Igor Dodon

Amintim că la data de 3 iunie, vicepreședintele Guvernului Federației Ruse, Dmitrii Kozak, a mai avut o vizită de lucru în Republica Moldova.

După întrevederea cu oficialul rus, socialiștii au anunțat că părțile au discutat despre o gamă largă de probleme, inclusiv cooperarea economică și umanitară cu Federația Rusă, situația politică actuală din țară și regiune și perspectivele aprofundării relațiilor moldo-ruse în mai multe domenii de cooperare.


Pub