Maia Sandu: În Parlament va fi înregistrat un proiect de lege care să desecretizeze informațiile despe cum au avut loc privatizările

Prim-ministra Maia Sandu a spus că un grup de deputați va înregistra un proiect de lege care să desecretizeze informații de interes public pentru ca presa și cetățenii să afle cum au avut loc privatizările

Foto: UNIMEDIA

Premierul a anunțat că orice informație care vizează transmiterea patrimoniului public în proprietate privată, precum și transmiterea în concesiune, administrare fiduciară, transmiterea întreprinderilor de stat în proprietatea unităților administrativ-teritoriale, dar și alte activități orientate spre diminuarea participării statului la administrarea proprietății publice, precum și a tuturor achizițiilor publice efectuate, cu excepția informațiilor din domeniul militar, relațiilor externe, cele care țin de securitatea statului și asigurarea ordinii de drept, va deveni informație de acces public.

„Am descoperit foarte multe informații care țin de privatizări și tot felul de tranzacții care au implicat proprietatea publică și care au fost secretizate, respectiv, e foarte greu să încercăm să aflăm ce s-a întâmplat acolo. Această informație trebuie să fie accesibilă și nouă, și dvs., și mai ales publicului larg”, a menționat Maia Sandu.

De asemenea, Prim-ministrul a reiterat necesitatea funcționării Autorității Naționale de Integritate (ANI), menționând că în instituția care trebuia să devină funcțională în 2017, au fost angajați doar 9 din cei 46 de inspectori necesari. Mai mult decât atât, unor angajați le-au fost reduse salariile cu 60%.

Totodată, Prim-ministrul a menționat că, spre deosebire de ANI, în cazul altor funcționari salariile au crescut foarte mult, precizând, de exemplu, că salariul șefului Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, este de 70 de mii de lei lunar.

La debutul ședinței, Premierul a declarat că se lucrează și la un proiect de lege care ar desființa monopolul privind achizițiile publice prin care se contractează serviciile de pază, având în vedere că instituțiile statului sunt sub paza unor structuri dubioase. Toată documentația de achițizii publice pentru contractarea serviciilor de pază a fost făcută în așa fel, încât să existe doar 3 companii care să poată întruni condițiile pentru a presta servicii de pază instituțiilor de stat.


Pub