Poșta Moldovei contraatacă: Cere dezmințiri de la ex-directorul companiei MoldATSA cu privire la acuzațiile de contrabandă

Poșta Moldovei cere dezmințiri de la ex-directorul companiei MoldATSA, Sorin Stati, cu privire la declarațiile făcute anterior care se referă a implicarea instituției în scheme frauduloase cu anabolizante și țigări.

Foto: monitorul.fisc.md

Iată întreaga declarațje.

Î.S. ”Poșta Moldovei” constată cu regret, că în mod sistematic și în dependență de situația politică existentă și de interesele personale, anumite persoane ies în spațiul public cu speculații și acuzații declarative și nefondate ce țin de activitatea întreprinderii.

Anume astfel pot fi catalogate și declarațiile dlui Stati Sorin din 20.06.2019 în cadrul Emisiunii ”Politica Nataliei Morari” la postul de televiziune TV8, precum că Î.S. ”Poșta Moldovei” ar fi implicată într-o oarecare schemă frauduloasă cu anabolizante și țigări.

Concretizăm, că ”Poșta Moldovei” face parte din rețeaua poștală internațională alături de alte 192 țări membre a Uniunii Poștale Universale și își desfășoară activitatea în conformitate cu actele normative interne și internaționale ce țin de domeniul poștal.

Ce ține de procedura expedierii trimiterilor poștale internaționale, menționăm că expeditorul trimiterii este obligat să completeze personal, corect și complet, formularul cu referire la adresa destinatarului și conținutul trimiterii.

Operatorul poștal pune la dispoziția expeditorului informația privind lista obiectelor supuse restricțiilor la import conform legislației țărilor de destinație, care au obligația respectării acestor restricții.

Operațiunea de control vamal al trimiterilor poștale și a documentației aferente perfectate de expeditori este realizată de colaboratorul vamal, care, drept urmare, validează declarația vamală a trimiterii internaționale, iar operatorul poștal nu poartă nici o responsabilitate de perfectare a declarației vamale. Conform prevederilor legale de securitate aeronautică, trimiterile poștale sunt verificate suplimentar prin scanare de către reprezentanții Ministerului afacerilor interne, care pot interveni în cazul depistării unor neconformități.

Totodată, subliniem faptul că țările membre UPU, cu care ”Poșta Moldovei” are relații de colaborare, nu au semnalat cazuri de constatare în trimiterile poștale internaționale a careva obiecte interzise în circuitul poștal sau restricționate conform legislației țării de destinație.

În această ordine de idei, conchidem faptul că ”Poștei Moldovei”, în calitate de operator poștal național, prin prisma prevederilor și procedurilor legale existente, nu-i poate fi atribuită responsabilitatea expedierii substanțelor anabolizante și țigărilor prin intermediul trimiterilor poștale.

De asemenea, menționăm că ”Poșta Moldovei”, pe perioada activității sale, în fiecare caz de anchetă privind presupunerile legate de expedierea acestor obiecte prin intermediul trimiterilor poștale, a dat dovadă de cooperare și a acordat comisiilor/organelor de anchetă suportul necesar, fiind puse la dispoziție toate actele și informațiile solicitate.

Având în vedere afirmațiile nefondate și cu caracter denigrator, lansate în spațiul public, Î.S. ”Poșta Moldovei” solicită domnului Sorin Stati dezmințirea acestora, cu solicitarea scuzelor de rigoare. În caz contrar, ”Poșta Moldovei” își rezervă dreptul de contestare a acțiunilor domnului Sorin Stati în instanța de judecată”.

UNIMEDIA amintește că fostul director al companiei de stat MoldAtsa, Sorin Stati, a făcut mărturii în exclusivitate, făcând publice câteva așa zise scheme de contrabandă de pe teritoriul Republicii Moldova în care ar fi implicate autoritățile moldovenești. Ar fi vorba de persoane afiliate fostului partid de guvernare precum Dorin Damir, Constantin Botnari, Gheorghe Cavcaliuc, Constantin Țuțu și alții, precum și persoane afiliate ale lui Ilan Șor.

Contrabanda cu țigări

„Până în anul 2009 eram director la Centrul de Transportare și Prelucrare Poșta din cadrul Î.S. „Poșta Moldovei. Pot să vă spun că atunci se duceau de la 7 la 9 tone de țigări prin Poșta Moldovei, prin intermediul Aeroportului. Contrabanda cu țigări este controlată de către oamenii lui Șor”, a declarat Stati.


Pub