(Stop cadru) „De ce Serghei Iaralov a participat la negocierile dintre Igor Dodon și Vlad Plahotniuc?” Diacov: „Eu singur îmi dau această întrebare”

Președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, nu poate explica de ce Serghei Iaralov a participat la negocierile dintre Igor Dodon și Vlad Plahoniuc.

Foto: UNIMEDIA

În cadrul emisiunii „Politica” de la TV8, Dumitru Diacov a fost întrebat „De ce la discuției a participat Iaralov?”, în replică, Diacov a spuc că „Eu singur îmi dau această întrebare”.

Mai mult, președintele de onoare l-a întrebat și pe Plahotniuc despre acest fapt, însă nu a primit un răspuns.

„L-am întrebat și pe Plahotniuc. 3-4 persoane au fost la curent de aceste discuții. Evident că 100 de persoane nu pot să poarte negocieri. Dar uneori se informa despre astfel de negocieri. Dar acum nu știu de ce s-a întâmplat această nesincronizare”, a precizat acesta.

UNIMEDIA amintește că Publika TV, televiziunea ce face parte din holdingul ce aparține liderului PD, Vlad Plahotniuc, publică mai multe înregistrări din cadrul presupuselor negocieri de formare a unei guvernări. De această dată, liderul democrat lipsește, în schimb, discuția se duce între președinte și controversatul Serghei Iaralov, omul de încredere al lui Vladimir Plahotniuc.

Cine este Serghei Iaralov

Numele lui Serghei Iaralov a fost pronunțat pentru prima dată, în contextul fraudei din sistemul bancar, pe 15 octombrie 2015.

Atunci când, cu doar câteva minute înainte de a fi reținut de ofițerii CNA, Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat, a dezvăluit în premieră, de la tribuna Parlamentului, că Iaralov a participat „la toate discuțiile și târgurile” care vizau Banca de Economii (BEM).

Numele lui Iaralov este cel mai des pomenit în presă în legătură cu furtul miliardului din sistemul bancar. Acesta este acuzat că ar fi fost „arhitectul” jafului. Ipoteza a apărut după dezvăluirile răsunătoare ale lui Mihail Gofman, fostul șef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor de la CNA.

Iaralov a fost oficial acționar la SA Propos, o companie specializată în vânzarea automobilelor și a motorinei, fondată în 1993 și lichidată în aprilie 2013. Valoare acțiunilor deținute de el era de 3,4 milioane de euro. De asemenea, Iaralov se prezintă drept manager pentru dezvoltare la Boston Soft Design din Boston, SUA, o firmă care oferă servicii de outsourcing în domeniul IT. Tot în Boston deține o casă luxoasă, procurată în 2005 și estimată la 418 mii de dolari, situată pe un teren de 37 de ari care l-a costat alte 340 de mii de dolari, scrie o investigație realizată de Anticorupție.md.


Pub