Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Proiect de reabilitare a zonei pietonale în perimetrul a 4 străzi din nucleul istoric al capitalei

   3065

Primăria municipiului Chișinău informează că luni, 24 iunie a.c., a fost dat startul lucrărilor de reabilitare a zonei pietonale și iluminarea edificiilor din centrul istoric al capitalei, în perimetrul străzilor: Maria Cebotari - str. Alexei Șciusev - str. Sfatul Țării - str. Mihail Kogălniceanu. La fața locului a fost prezent Primarul general interimar, Ruslan Codreanu, responsabili ai Direcției generale transport public și căi de comunicație, antreprenorul etc. 

Reabilitarea zonei pietonale a cartierului este prevăzută pentru o perioadă de 3 luni și se referă la lucrări de infrastructură: instalarea iluminatului nocturn decorativ, amenajarea trotuarelor, a mobilierului urban, precum și a locurilor pentru parcare auto; rampe pentru persoane cu mobilitate redusă, în prejma trecerilor pietonale, pavaj tactil. De asemenea, aici urmează a fi reabilitate zonele verzi și instalate cișmele.

Conform proiectului, circa 2800 m² de trotuare vor fi amenajate în pavaj de granit; vor fi montați 580 metri liniari de borduri noi, iar pe întreg perimetrul vor fi instalați 39 de piloni pentru iluminarea zonei pietonale. De asemenea, fațada Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din str. Mihail Kogălniceanu, 82, urmează a fi iluminată decorativ (cu 64 de corpuri de iluminat).

Ruslan Codreanu a ținut să remarce că prin acest proiect va fi redată frumusețea de altă dată a cartierului din centrul istoric al orașului, iar cetățenilor care traversează zona - un spațiu modern de recreere. Primarul general interimar a solicitat serviciilor municipale de profil să monitorizeze desfășurarea proiectului de renovare a zonei istorice a Chișinăului, iar antreprenorului, să respecte termenii și calitatea lucrărilor executate.

Costul lucrărilor de reamenajare a zonei pietonale în perimetrul a 4 străzi din centrul istoric al capitalei, în urma desfășurării licitației, este de circa 3 milioane de lei, surse prevăzute în bugetului municipal pentru anul 2019.

Proiectul de execuție a fost elaborat de către SRL „Urban Life Projects", la inițiativa Agenției de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor.