Aproximativ un sfert de milion de cehi a cerut în stradă demisia premierului
Externe 24 iunie 2019, 16:02 | 1058

Aproximativ un sfert de milion de cehi a ieșit în stradă, la Praga, pentru a cere demisia premierului Andrej Babis. A fost cel mai mare protest de la Revoluţia de Catifea, din 1989, care a dus la căderea comunismului, scrie presa cehă. În ciuda manifestațiilor de amploare, șeful executivului, cercetat pentru fraudă și trafic de influență, nu renunță la putere.

Potrivit organizatorilor, aproximativ 250 de mii de oameni au participat la mitingul îndreptat împotriva premierului Babis. Unii protestatari au purtat pancarte cu mesajele: „Demisionează” și „Nu vom renunţa la democraţie”, iar alţii au fluturat steagurile cehe şi ale Uniunii Europene.

Andrej Babis, un miliardar devenit politician, este cercetat pentru fraudă cu fonduri europene. Un audit al Comisiei Europene a scos la iveală un conflict de interese. Mai exact, premierul continuă să-şi controleze afacerile prin intermediul soţiei, deşi a declarat că a renunţat la ele, odată cu intrarea în politică. Astfel, mai multe companii controlate de către Babis au primit subvenții europene considerabile. În aceste condiții, Bruxelles-ul cere înapoi 17,4 milioane de euro, care ar fi fost deturnate de actualul premier. Babis neagă însă orice acuzaţie. Recent, șeful executivului a numit un apropiat de-al său în funcția de ministru al Justiției, iar protestatarii cred că acesta va încerca să compromită sistemul juridic, pentru a-l scăpa pe premier de pedeapsă. Andrej Babis ar putea primi până la 10 ani în închisoare. 

Opinia ta contează. Comentează!