Uniunea Scriitorilor a oferit premii pentru cărțile apărute în 2018
Cultură 24 iunie 2019, 21:52 | 2340

Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova i-a desemnat pe cei mai buni scriitori și a publicat lista celor mai bune titluri de carte pentru anul 2018. Au fost acordate premii pentru poezie, proză, traduceri, critică și istorie literară, dar și pentru cărțile dedicate copiilor. Juriul a studiat peste 100 de cărţi.

Svetlana Corobceanu a fost premiată pentru cartea de poezie ”Ascuns în lumină”.

Cu un premiu la categoria ”Cărți pentru copii și tineret” s-a ales Moni Stănilă, pentru cartea „Războiul Solomonarilor”. Iar Mircea V. Ciobanu a fost cel mai bun la secţiunea ”Eseu, critică şi istorie literară” pentru cartea „Căderile în realitate ale criticului”.

Pentru debut au fost premiate Emanuela Iurkin, cu lucrarea „Câinele de bronz”, și Dumitriţa Bologan, pentru „Jurnal de Oxford”. Autorul acesteia din urmă a mărturisit că nu s-a grăbit cu lansarea.

În cadrul evenimentului au primit premii din partea Consiliului Uniunii Scriitorilor Mihail Gheorghe Ciubotaru, Tudor Zanet, Iuliu Cârchelan şi Fabian Nicolae. Premiul Opera Omnia, cel mai mare pe care îl oferă Consiliul Uniunii Scriitorilor, l-a ridicat dramaturgul și teleastul Val Butnaru.

Potrivit criticului literar Ana Bantoş, în anul trecut au fost scrise mai multe cărți bune.

La secţiunea ”Proză” a fost evidențiat romanul lui Oleg Serebrian „Woldemar”, însă autorul nu a fost prezent la Gala premiilor Uniunii Scriitorilor. El a transmis un mesaj prin care califică premiul primit drept un „certificat de calitate”. 

Opinia ta contează. Comentează!