02:08:46 19.04.2024
Stiri

Prognoze SUMBRE pentru R. Moldova? „Ca stat, R. Moldova nu mai are niciun viitor european. Acest stat este șters de pe harta vie a Europei și lăsat să vegeteze în zona gri”

Politică 24.06.2019 14:25 Vizualizări964 Autor: Ziarul National
Prognoze SUMBRE pentru R. Moldova? „Ca stat, R. Moldova nu mai are niciun viitor european. Acest stat este șters de pe harta vie a Europei și lăsat să vegeteze în zona gri”


„Așa-zisul moratoriu geopolitic, pretinsa împăcare dintre filoruși și proeuropeni, apropierea de Moscova însoțită de o mimare a unor relații strânse cu UE, nu sunt altceva decât o condamnare la „alergatul pe loc”. Are loc o încremenire în proiect a ceea ce înalții oaspeți din UE numeau adineauri „poveste de succes”. Asistăm la o imitație a evoluției care trebuie să ascundă înțepenirea impusă din afară”, consideră analistul politic Petru Bogatu, într-un editorial pentru deschide.md.

Acesta este de acord că derapajele antidemocratice survenite după furtul miliardului au dezamăgit partenerii occidentali ai R. Moldova. „Adoptarea forțată, fără a ține seama de recomandările Comisiei de la Veneția și de opiniile opoziției, a sistemului electoral mixt și invalidarea alegerilor primarului Chișinăului au dat senzația în Occident că R. Moldova se transformă într-o plutocrație care caută să ducă de nas UE. Dar tot atât de adevărat este faptul că lucrurile au degenerat periculos în urmă disponibilității liderilor PAS și PPDA de a pactiza cu partida pro-Kremlin. De situație, în interes propriu, desigur, au profitat și la Bruxelles, și la Moscova”.

Potrivit lui Bogatu, R. Moldova devine „conserva din estul Europei”. „Nu se pune problema unui cordon sanitar, după cum afirmă unii. Exclus. Chișinăul nu este capabil să îndeplinească, în stare conștientă, nici măcar această funcție. De fapt, se urmărește congelarea lentă a R. Moldova și punerea ei la păstrare pe un termen nelimitat. Cum orice perspectivă europeană în viitorul previzibil lipsește cu desăvârșire, acest stat este șters de pe harta vie a Europei și lăsat să vegeteze în zona gri a continentului”.

Acesta a mai adăugat că reprezentanții actualei guvernări ar fi complici ascunși ai Kremlinului. „Aparent, Maia Sandu, Andrei Năstase, Nicu Popescu și alți diriguitori ai „conservării” nu abandonează retorica europeană. În același timp, ne îndeamnă „să nu suferim geopolitic”. Acesta e „dublugânditul” lor. Unionismul, după cum ați observat, este eliminat cu totul din dicționarul „nouvorbei”.Declarațiile împotriva reîntregirii românești a R. Moldova, făcute anterior de președinta PAS și de liderul Platformei „DA”, nu au fost întâmplătoare. Maia Sandu va fi cel de-al treilea lider de la Chișinău, după Voronin și Dodon, care nu face prima vizită oficială la București. Anterior, până și Petru Lucinschi, după alegerea sa în funcția de președinte al republicii, a efectuat cea dintâi călătorie peste hotare în capitala României. Ca să nu mai vorbesc de Mircea Snegur, Vlad Filat, Nicolae Timofti sau Pavel Filip. Prima vizită la București a unui lider de la Chișinău este un simbol al fraternității românești, al unității de neam. Iată că Maia Sandu îl calcă în picioare”.

Astfel, Bogatu anticipează că treptat, semnificația Bucureștiului va fi diminuată în politica externă a Chișinăului în favoarea Moscovei. „UE va avea rolul foarte vizibil de redactor al „nouvorbei” și păstrător al conservei de producție ruso-germană numite R. Moldova. Așa fiind, Maia Sandu și Andrei Năstase sunt groparii visului european și aspirațiilor românești. Ambii, pentru cine are ochi de văzut și minte de gândit, s-au dovedit a fi niște impostori care au trădat electoratul de dreapta, trăgându-i clapa cu ideea deșănțată că de dragul debarcării unui oligarh este bine să ne întovărășim cu rușii. Complici ascunși ai Kremlinului, ei au înfipt cuțitul în spatele vocației europene și cauzei românești a R. Moldova, forțându-ne să alergăm pe loc”.

Singura ieșire a R. Moldova din această stare de „conservare” este Unirea cu România, afirmă sursa citată. Moscovei i-a ieșit pasiența. Printr-o propaganda deșucheată combinată cu trădarea unor pretinși lideri proeuropeni, rușii i-au făcut pe o parte dintre alegătorii de dreapta din R. Moldova să-și piardă judecata. Să uite și de Tighina ocupată, și de victimele de la Fântâna Albă, și de deportări, și de GULAG, și de anexările repetate ale Basarabiei.

Ca stat, Republica Moldova nu mai are niciun viitor european. E congelat și aruncat undeva în sertarele istoriei. Singura șansă de dezghețare și ieșire în lume este Unirea cu România. Electoratul unionist, mare și credincios, dar deocamdată inert și neorganizat, trebuie să devină o forță politică. Numai astfel putem deschide conserva”, a conchis Bogatu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md