18:41:14 28.03.2024
Stiri

Ziua Internațională a IEI, pe 24 iunie: Colecție de II, expusă în casa părintească a lui Dumitru Matcovschi, la Vadul-Rașcov

Social 24.06.2019 15:37 Vizualizări1487 Autor: Ziarul National
Ziua Internațională a IEI, pe 24 iunie: Colecție de II, expusă în casa părintească a lui Dumitru Matcovschi, la Vadul-Rașcov PNUD Moldova


Cu trei stele ale norocului și un arbore al vieții – simbol al veșnicii tinereți și al vieții fără de moarte. Așa arata ia tradițională a gospodinelor din satul Vadul-Rașcov, raionul Șoldănești, la începutul secolului XIX.

Expuse în casa familiei poetului Dumitru Matcovschi, costumele tradiționale au fost reconstituite în cadrul proiectului „Comorile stâncilor Nistrene”, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova.

Ia tradițională a femeilor din Vadul-Rașcov

Cămașa pentru femei are altiță, iar mai sus de aceasta este cusut arborele vieții – simbolul veșnicii tinereți și al vieții fără de moarte, urmat de ornamentul jemnei – pâinea mirilor, simbolul belșugului.

Încrețul, ornamentația mânecii între altiță și râuri, este cusut în forma brazdelor de aur, iar pe piept și pe spate sunt reprezentate râuri cu flori stilizate. Este o cămașă de mireasă. S-a încercat realizarea unei replici cât mai fidele originalului.

Cămașa tradițională a bărbaților din Vadul-Rașcov

Cămașa pentru bărbații din Vadul-Rașcov este o cămașă de tip tunică. Cea mai valoroasă compoziție ornamentală, cusută după tradiție, este amplasată la umăr și reprezintă pământul înconjurat de ape. Culorile ațelor fac trimitere la semnificația pământului și a apelor.

La confecționarea pieselor s-a folosit pânză de in natural, ață de bumbac și lână naturală. Catrințele și brâiele au fost țesute de o meșteră populară din satul Lozova, raionul Strășeni. Iile au fost reproduse de trei locuitoare a satului Vadul-Rașcov, raionul Șoldănești, și din comuna Rașcov, amplasată în stânga Nistrului. Experta în etnografie Varvara Buzilă le-a ghidat munca.

Proiectul „Comorile stâncilor nistrene” a fost realizat de AO „Casa de acasă” din satul Vadul-Rașcov, raionul Șoldănești, în parteneriat cu un grup de inițiativă din satul Rașcov, stânga Nistrului. Colaborarea a fost susținută financiar de Uniunea Europeană în cadrul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

Irina Perciun, PNUD Moldova


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md