image
Sursa foto: astanatimes.com

Vladimir Socor: Moldova are şansa să se modernizeze şi să se europenizeze fără dezbateri ideologice sau geopolitice

Republica Moldova are şansa să se modernizeze şi să se europenizeze fără dezbateri ideologice sau geopolitice, consideră analistul Fundației Jamestown, Vladimir Socor.

„În Republica Moldova s-a încheiat un ciclu care a durat zece ani, ciclu care a început în 2009 cu venirea la putere a unei guvernări pretins pro-europene. (...) R. Moldova are şansa de a continua politica de modernizare şi de europenizare în realitate şi nu numai în vorbe şi fără componente geopolitice. Europenizarea şi modernizarea ţării pot avea loc fără a face din Rusia o sperietoare şi fără a oferi occidentului servicii împotriva Rusiei. D. Plahotniuc nu a făcut nimic real împotriva Rusiei, dar a încercat să dea occidentului impresia că dânsul protejează Moldova împotriva Rusiei, transformând Rusia într-o sperietoare. Acest ciclu istoric s-a încheiat. Moldova are şansa să se modernizeze şi să se europenizeze fără dezbateri ideologice sau geopolitice”, a declarat Socor la Europa Liberă.

În opinia expertului politic, parteneriatul temporar între PSRM şi Blocul ACUM ar fi bine să se menţină pe întreaga durată a legislaturii de patru ani pentru că Moldova are nevoie de stabilitate, iar sistemul construit de Vlad Plahotniuc trebuie demontat.

„Parteneriatul acesta ar fi de dorit să continue dacă e posibil chiar pe întreaga durată a legislaturii de patru ani. R. Moldova are nevoie de stabilitate, nu are nevoie de frământări, nu are nevoie de o suprapolitizare artificială a populaţiei. Guvernarea şi populaţia au cu totul alte griji decât cele de a se afla mereu în alegeri şi în stare de schimbare a guvernului sau a parlamentului. E nevoie de stabilitate şi e nevoie de demontarea sistemului domnului Plahotniuc”, a mai spus Vladimir Socor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: