(video) 5 reguli de păstrare a medicamentelor acasă: Sfatul farmacistului

Cu toții avem acasă o mică farmacie. La unii constă din câteva zeci de tipuri de emplastru și pansamente, pentru unii însă poate chiar dulapuri sau cutii întregi. Farmacista Viorica Cioară ne spune cum e mai bine să păstrăm medicamentele în condiții casnice, scrie portalul emedicina.md.

Foto: farmaco

Fie că e vorba de medicamentele care le administrăm pe baza unei prescripții medicale, fie cele care le putem procura fără prescripție din farmacii. Indiferent de tipul medicamentelor, în fiecare casă există un loc special destinat depozitării și păstrării acestora în condiții optime.

Iată care sunt regulile:

1. Păstrează întotdeauna medicamentele în cutia lor originală sau în ambalajul primit e la farmacie.

Această recomandare este cu atât mai importantă cu cât, de cele mai multe ori, firea omenească vrea să pună totul la locul lor și să aibă mai mult spațiu liber și începe să taie ambalajele medicamentelor sau le împarte pe bucăți, ceea ce duce la dispariția termenului de expirare aplicat pe ambalaj. Viața aglomerată, orarul zilei mereu încărcat nu ne satisface dorința de a ține în memorie termenul de expirare a medicamentului la momentul dat. Evitați tăierea, despachetarea, sau preambalarea în alt tip de ambalaj decât cel original. În cazurile când aceste situații nu pot fi excluse, atunci, ar fi bine măcar să adăugați un sticker cu seria și termenul de expirare precum și denumirea preparatului dacă aceasta este neclară pe ambalajul propriu-zis.

Tratarea unei anumite afecțiuni cu un medicament necorespunzător poate avea efecte adverse grave, de aceea este indicat sa fie păstrată nu numai cutia originala, dar si prospectul medicamentelor. Pentru a putea reveni la el ori de câte ori este nevoie. De asemenea un lucru de lăudat este și faptul ca pacientul să consulte prospectul înainte de începerea oricărui medicament.

Citește continuarea aici și vezi rubrica „Sfatul Farmacistului” pe emedicina.md.


Pub