12:09:30 25.04.2024
Stiri

Adunarea Generală a ONU adoptat, acum un an, Rezoluția R. Moldova privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană: „Excepțională reușită a diplomației noastre. Sunt necesare eforturi conjugate pe plan național și internațional”

Politică 22.06.2019 13:31 Vizualizări2084 Autor: Ziarul National
Adunarea Generală a ONU adoptat, acum un an, Rezoluția R. Moldova privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană: „Excepțională reușită a diplomației noastre. Sunt necesare eforturi conjugate pe plan național și internațional”


Adunarea Generală ONU adopta, pe 22 iunie 2018, Rezoluția Republicii Moldova privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană.

„Un an de la excepționala reușită a diplomației noastre, în avangardă cu Misiunea permanentă de la New Jork - Rezoluția 72/282 a Adunării Generale a ONU „Cu privire la retragerea completă și necondiționată a trupelor straine de pe teritoriul Republicii Moldova”!”, amintește Ambasadorul R. Moldova în Austria, Victor Osipov.

Potrivit diplomatului, la OSCE, unde retragerea trupelor rusești staționate ilegal din R.Moldova e o temă permanentă, a utilizat „din plin acest nou și puternic” reper diplomatic.

„Desigur, ca să obținem și rezultatul practic, sunt necesare eforturi multe și conjugate pe plan național și internațional”, susține Ambasadorul Victor Osipov.


Amintim că fostul ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, califica această decizie ca fiind „un moment istoric”, declarând că Grupul Operativ de Trupele Ruse (GOTR) staționează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. Rezoluția nu viza și trupele de menținere a păcii în regiune.

După aprobarea Rezoluției la Adunarea Generală a ONU, SUA, dar și NATO au cerut Rusiei să-și retragă trupele militare de pe teritoriul R. Moldova, iar adjunctul reprezentantului Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, amenința că documentul va avea un „puternic impact negativ” asupra procesului de reglementare transnistreană

„Viitorul apropiat va arăta ce lovitură dură a fost dată procesului de apropiere a celor două părți și e regretabil că viitoarele eșecuri se vor asocia cu Adunarea Generală ONU”, spunea atunci Polianski.

La scurt timp, și viceministrul rus de Externe, Grigori Karasin, declara pentru „Kommersant” că acțiunile Chișinăului în domeniul reglementării transnistrene ar fi „distructive” și „o amenințare la adresa progresului fragil” întregistrat în între Chișinău și Tiraspol.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md