10:28:42 29.03.2024
Stiri

Preşedintele Georgiei acuză că la originea violenţelor din faţa Parlamentului de la Tbilisi s-ar afla „coloana a cincea” a Rusiei: Un jurnalist originar din R. Moldova, INTERZIS

Știri 22.06.2019 14:31 Vizualizări2906 Autor: Ziarul National
Preşedintele Georgiei acuză că la originea violenţelor din faţa Parlamentului de la Tbilisi s-ar afla „coloana a cincea” a Rusiei: Un jurnalist originar din R. Moldova, INTERZIS


Kremlinul a catalogat drept „provocare rusofobă” manifestaţiile din Georgia iscate după discursul unui deputat rus în Parlamentul acestei foste republici sovietice din Caucaz, informează France Presse şi Reuters. La rândul sau, preşedintele Georgiei, Salome Zurabişvili, a lăsat să se înţeleagă că la originea violenţelor de joi seara din faţa Parlamentului de la Tbilisi, care riscă să divizeze ţara, s-ar afla „coloana a cincea” a Rusiei, ţară pe care ea a numit-o drept „inamic şi ocupant”, informează Reuters.

„Ceea ce s-a întâmplat ieri în Georgia nu este altceva decât o provocare rusofobă şi nu poate decât să ne trezească îngrijorarea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în faţa reporterilor.

Incidentul este un motiv de îngrijorare serioasă în timp ce mulţi turişti ruşi vizitează Georgia şi siguranţa lor poate fi ameninţată, a adăugat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse. El a spus de asemenea că a observat „semne agresive împotriva cetăţenilor ruşi”.

O mulţime de oameni furioşi din cauza vizitei unui parlamentar rus au încercat să ia cu asalt clădirea parlamentului din Tbilisi joi seară, îmbrâncindu-i pe poliţişti, aruncând cu sticle în ei, în timp ce unora chiar le-au luat de pe cap caschetele şi le-au rupt.

Peskov a subliniat că el „condamnă ferm” aceste manifestaţii, relatează presa de peste Prut.

Protestele au izbucnit joi seară în capitala georgiană după discursul deputatului rus Serghei Gavrilov de la tribuna preşedintelui Parlamentului georgian, un act considerat o provocare într-o ţară care denunţă ocupaţia unei părţi a teritoriului său de către Moscova.

Gavrilov a vorbit în limba rusă în cadrul unui forum anual ce reuneşte aleşi veniţi în principal din ţările ortodoxe.

Joi seară, poliţia a utilizat gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc împotriva miilor de protestatari furioşi reuniţi în faţa Parlamentului din Tbilisi.

„Rusia este inamicul nostru şi ţară ocupant. A cincea coloană pe care ea o dirijează poate fi mai periculoasă decât o agresiune deschisă”, a afirmat Salome Zurabişvili într-o postare pe pagina sa de Facebook. „Doar Rusia beneficiază de pe urma sciziunii ţării şi a societăţii şi a confruntării interne şi aceasta este astăzi cea mai puternică armă a sa”, a subliniat preşedinta Georgiei.

Menționăm că, vineri, de pe Aeroportul din Tbilisi a fost întors la Moscova și jurnalistul originar din R. Moldova, Vladimir Soloviov, care voia să ajungă în Georgia în calitate de corespondent al publicației rusești „Kommersant”.

Influenţa rusă în Georgia reprezintă un subiect extrem de sensibil. Această ţară mică din Caucazul de Sud, aliată a SUA, s-a confruntat cu Moscova într-un scurt conflict de cinci zile în august 2008.

Georgia a întrerupt legăturile diplomatice cu Rusia după ce Moscova a recunoscut în acelaşi august fierbinte din 2008 independenţa celor două regiuni separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia, unde Rusia dispune în prezent de baze militare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md