O nouă amânare în dosarul Platon
Politic 21 iunie 2019, 23:48 | 9730

O alta sedinta de judecata in cel de-al treilea dosar deschis pe numele lui Veaceslav Platon a fost amanata. De aceasta data, procurorul de caz, Andrei Baesu, i-a transmis rechizitoriul tradus in limba rusa lui Platon, doar ca din document lipseau mai multe pagini. Aparatorii afaceristului sustin ca astfel de actiuni nu-i surprind, intrucat in celelalte doua dosare s-a procedat la fel. Procurorul a respins acuzatiile in timpul sedintei.

Avocații lui Platon mai susțin că, până în prezent, nu au avut posibilitatea să vadă materialele cauzei penale și că dosarul a fost expediat în judecată cu încălcări grave de procedură.

Eduard Rudenco a adăugat că acuzarea de stat le oferă doar copii din dosar, în format electronic. Din acest motiv, ar pune la îndoială existența materialelor în dosarul de bază. La ședința de judecată au avut loc și incidente. Deși reporterului Jurnal TV, după mai multe insistențe, i s-a permis să intre la proces, fără cameră și fără microfon, la sfârșitul ședinței, atunci când judecătorul i-a dat voie să discute cu Platon, jurnalistul a fost bruscat fizic și verbal de un ofițer al Detașamentului cu Destinație Specială „Pantera”.

Martori la acest incident au fost și avocații lui Platon, care au intervenit.

Am încercat să obținem o reacție de la șeful Detaşamentului cu Destinaţie Specială „Pantera”, Eugeniu Florea, însă serviciul de gardă al instituției ne-a comunicat că Florea nu este pe loc și nici nu se știe când va reveni. De asemenea, ni s-a spus că nu putem vorbi nici cu adjunctul său. Purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Oleg Pantea, ne-a declarat inițial că va veni cu o reacție după examinarea imaginilor. Mai târziu, el ne-a transmis că șeful Detaşamentului cu Destinaţie Specială „Pantera” își cere scuze din numele subalternilor săi. Ca de obicei, Veaceslav Platon a fost escortat la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, de o armată de mascați, care au limitat accesul jurnaliștilor în apropierea afaceristului la scoaterea din instituție. Platon a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru escrocherie, fraude în proporții deosebit de mari în sistemul bancar și spălare de bani. Potrivit procurorilor, Platon ar fi controlat Moldinconbank și MoldovaAgroidbank, companiile de asigurări Moldasig, Asito și Alliance Insurance Group. Platon a declarat că nu era beneficiarul sau proprietarul acestor societăți, ci a reprezentat doar investitorii și le-a gestionat activele.

Opinia ta contează. Comentează!