image
Sursa foto: interpressnews.ge

Președintele parlamentului Georgiei, Irakli Kobakhidze, și-a dat DEMISIA, după protestele violente de noaptea trecută

La Tbilisi, președintele Parlamentului, Irakli Kobakhidze, a demisionat după ce lideri ai opoziției georgiene au anunțat că vor relua vineri, 21 iunie, protestele, cerând demisia conducerii Parlamentului și alegeri generale anticipate.

Joi noaptea, zeci de oameni au fost răniți în protestele din centrul capitalei, împotriva unui parlamentar rus care s-a așezat pe scaunul speakerului legislativului georgian. Deputatul rus Serghei Gavrilov se afla la Tbilisi în deplasare de serviciu, iar gestul său de joi a reamintit multor georgieni influența nedorit de mare a Moscovei asupra țării lor. Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, a numit gestul lui Gavrilov „un delict major”, dar a adăugat că nu justifică dezordinile publice și a dat de înțeles că protestele în care au fost răniți 70 de oameni, inclusiv 39 de polițiști, ar fi fost orchestrate.

Între timp, autoritățile georgiene au informat că în urma ciocnirilor violente din noaptea de joi, 240 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicală, între care 80 de polițiști. Peste 100 de persoane rămân spitalizate. Potrivit corespondenților Europei Libere la Tbilisi, au fost răniți și o serie de jurnaliști.

În august 2008, trupe ruse au ocupat pentru scurt timp mai multe orașe georgiene într-o foarte scurtă confruntare armată. Intervenția militară rusă fusese lansată în sprijinul regiunilor separatiste ale Georgiei, Abhazia și Osetia de Nord. Militarii ruși au rămas în cele două regiuni de atunci, violând astfel condițiile acordului de încetare a luptelor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: