(video/update) Primărița orașului Drochia, Nina Cereteu: Vă rog, nu ne mai divizați în „ai noștri” și „ai voștri”

(update 13:00) Întâlnirea prim-ministrei Maia Sandu cu autoritățile locale a luat sfârșit.

(update 12:46) Maia Sandu, către primari: Avem nevoie de contribuția și prounerile dumneavostră. Am auzit discuțiile și dezabterile privind proiectele care sunt în derulare. Noi o să contiunăm proiectele inițiate dacă acestea sunt corecte. Proiectul „Drumuri bune” costă peste 2 miliarde de lei, iar în buget sunt alocate 900 milioane de lei...O să vă rog să delegați câte o persoană pentru ca să avem aceste discuții. Fondurile trebuie distribuite echitabil.

(update 12:35) Primărița orașului Drochia, Nina Cereteu: Vorbesc din numele primarilor din opoziție. Vreau să vă rog să nu ne mai divizați în „ai noștri” și „ai voștri”. Am obosit. Am obosit de acele dosare penale. Vreau să vă îndemn să faceți vizite în teritoriu și ar fi binevenit să fie revizuit rolul și locul admnistrației locale de nivelul 2.

Foto: captură video

(update 12:20) Primarul orașului Bălți, Nicolae Grigorișin: Oamneii nu mai cred în instituții. Eu cred în dumneavoatră. Fințare a rămas la același nivel. Se alocă foarte puțini bani. În ceea ce privește proiectul „Drumuri bune”, banii au fost repartizați în funcție de apartenența politică.

(update 12:10) Primarul orașului Cimișlia, Gheorghe Răileanu: „Astăzi aș vrea să spun că suntem într-o criză. O criză care ne-a oprit din dezvotare, iar acum suntem obligați să facem un salt.... Aș fi trecut și eu la partidul de guvernământ, dar permanent m-a frământat o întrebare - cum ridicăm nivelul de trai al cetățenilor? Tot timpul am avut de ales. Rolul unui primar nu este doar de a face un drum, dar și de a fi o persoana care are putea mobiliza cetățenii. Din ce partid nu am face parte, trebuie să avem interese comune. Am întâlnit primari care erau mânați ca vitele să munească pentru partid. Trebuie să ne mobilizăm și să fim uniți”

(update 11:45) Primarul orașului Comrat, Serghei Anastasov: Mă bucur că avem o majoritate în Parlament. După sistemul judecătoresc, se va dezvolta și țara. Trăim în țară, nu în închisoare. După ce am devenit primar, a fost incendiată fabrica de mobilă, apoi a fost arestat fiul meu, fiind învinuit de proxenetism.

(update 11:20) Primărița orașului Strășeni, Valentina Casian: Ne-am confruntat cu diferite probleme. Ne doream o comunicare sau un dialog instituțional, dar spre regret, acest lucru nu s-a întâmplat. „Drumuri bune” este un proiect ilegal. Am avut zeci de ședințe de judecată pentru că am știrbit imaginea celor care-l promovează. Trebuie de stopat aceste programe ilegale. Nu mă simt bine atunci când colegul meu se simte rău. Trebuie să vă gândiți la corectitudinea repartizării acestor bani.

(update 11:15) Primarul municipiului Edineț, Constantin Cojocari: „Astfel de întruniri le aveam doar în momente cruciale pentru anumite guverne. Sincer să fiu, practic n-am avut niciun ajutor. Aș fi vrut să cred că de data aceasta va fi altfel. A pune la îndoială înseamnă un element rațional. Sunt la al treilea mandat și de fiecare dată îmi schițam cam ce am reușit. Conștientizez că trebuie să mișc lucrurile înainte. Astăzi mi s-a transmis un suflu pozitiv, vreau să cred că voi visa la cel de-al patrulea mandat. A visa e bine, dar a face ca visurile să devină realitate e și mai bine....Avem nevoie ca alegerile locale să aibă loc fără implicarea politicului...”

(update 11:00 ) Președintele Congresului Autorităților Locale, Tatiana Badan: Prezența masivă la acest eveniment ne bucură foarte mult. În inimile aleșilor locali a renăscut seperanța privind schimbarea situației spre bine. Să avem cât mai multe servicii de calitate pentru cetățenii RM. Crearea unui cadru instituțional privind descentralizarea și reformarea administrației publice - unul dintre cele mai importante elemente.

Astfel, Tatiana Badan a venit cu mai multe propuneri pentru Guvern și Parlament. Mai mult decât atât, dânsa a sugerat ca Congresul Autorităților Locale să devină membru al Guvernului.

(update 10:40) Preșdintele comisiei parlamentare finanțe publice, buget și economie, Igor Munteanu: Să știți că Guvenrul ia în considerație importanța dialogului cu CALM-ul. S-a spus că în sfârșit suntem liberi, ar trebui să fim și lideri la nivelul de recăpătare a prestigiului de care RM trebuie să se bucure. Vreau să vă sigur că aveți ușa și dialogul deschis la comisia buget și economie asupra lucrurilor care sunt importante. Trebuie să instituim un format de consultări pentru ca să știm care sunt propunerile voastre.

(update 10:30) Președintele comisei parlamentare juridice, Sergiu Litvinenco: După cum știți, deja a fost adoptată hotărârea cu privire la stabilirea datei alegerilor locale. Este o situație fără precedent. Pentru prima dată alegerile locale sunt stabilite post factum, după ce mandatele primarilor au expirat. Noi vom propune un proiect de lege prin care să se scrie că alegerile locale au loc într-o anumită zi, o dată la patru ani. Proiectul va fi supus consultărilor publice. O altă inițiativă ține de restabilirea acelor competențe pe care le-au avut secretarii consiliilor locale.

(update 10:27) Viceprim-ministrul RM, Andrei Năstase: Vreau să vă mulțumesc pentru că sunteți atât de mulți aici. Asta înseamnă un sprijin enorm pentru Guvernul Sandu și pentru cetățenii RM. Sunt sigur că mulți dintre dumneavoastră ați trăit niște clipe dificile. În loc să vă spijine, vă șantajau și persecutau. Vă spuneam atunci că nu sunteți singuri. Mă uit pe chipurile dumneavoastră și am sentimentul că am ajuns în clipa libertății. Vă doresc să fiți liberi și demni. Vă îndemn să aveți caracter. „Cât caracter, atâta țară”, spunea Vieru.

(update 10:10) Prim-minsitra Maia Sandu: Fiecare dintre dumneavoastră reprezentați o cuminitate cu nevoile și bucuriile ei. Peste 700 de comunități sunt aici. Avem un interes comun - interesul cetățeanului... Îmi imaginez cât de greu e se să fii primar și funcționar public în RM. Să fii primar este un lucru complicat. Trebuie să înțelegi nevoile oamenilor. Trebuie să găsești resurse. A fi primar în țara noastră e de câteva ori mai dificil....Vreau să știți că înțelegem prin ce coșmar ați trecut în ultimii ani. Știm că ați fost amenințați, șantajați....am înțeles ascest lucru și nu am condamnat niciodată acțiunile dumneavoastră. Am condamnat regimul care a sufocat autoritățile locale. Noi am înțeles prin ce treceți. Nu am venit să ne răzbunăm, am venit să lucrăm împreună și să consolidăm instituții și procese democratice. Acest Executiv va trata cu respect absolut toți aleșii locali, indiferent de apartenența poltică. Contează să vă faceți lucru cu dedicație, în interseul cetățeanului.

(10:00) Întâlnirea prim-ministrei Republicii Moldova, Maia Sandu, cu autoritățile publice locale.

Live pe UNIMEDIA


Pub