(video) Democrații au luat apă în gură? Reacția oficialilor în urma avizului Comisiei de la Veneția

După ce Comisia de la Veneția a concluzionat că Curtea Constituțională a RM „nu și-a respectat propriile proceduri și nici principiul egalității părților în ceea ce privește recenta criză politică”, cu excepția democraților, mai mulți deputați, dar și șeful statului Igor Dodon au venit cu o reacție.

Foto: 24news.com.ua

„Acesta reprezintă un vot de neîncredere pentru membrii Curții Constituționale. Nu doar cei care sunt acum, dar și cei care au permis suspendarea președintelui pe parcursul ultimelor doi ani și jumătate. Consider că unica soluție pentru a reîntoarce încerderea în această insituție este demisia in corpore a judecătorilor CC și aducerea unor noi persoane independente și profesioniste”, a declarat Igor Dodon.

Igor Dodon / Sursa:fb

„Judecătorii Curții Constituționale trebuie să-și dea demisia imediat, pentru a permite unor judecători profesioniști și independenți să refacă prestigiul acestei instituții”, a scris prim-ministra Maia Sandu.

Maia Sandu / Sursa:fb

De semenea, deputatul socialist și vicepreședintele Parlamentului, Ion Ceban, a venit cu o reacție.

Iv Ceban / Sursa:fb

Totodată, în urma avizului Comisiei de la Veneția, deputatul ACUM și președintele comisiei parlamentare juridice, Sergiu Litvinenco, a solicitat demisia judecătorilor Curții Constituționale.

Sergiu Litvinenco / Sursa:fb

În același timp, deputatul PAS, Radu Marian spune că „este o mare, mare rușine pentru Curtea Constituțională!

„Acești judecători trebuie să-și dea IMEDIAT demisia pentru a salva reputația acestei instituții fundamentale pentru democrația noastă!”, a scris Marian.

Radu Marian / Sursa:fb
Radu Marian / Sursa:fb

Și deputatul ACUM, Dumitru Alaiba, a ținut să vină cu o reacție. Politicanul spune că avizul Comisiei este „o palmă în adresa fostei guvernări PD”.

Dumitru Alaiba / Sursa:fb

Menționăm că avizul Comisiei a fost pregătit la cererea Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, după ce evoluțiile politice din Republica Moldova și deciziile Curții Constituționale au dus la dizolvarea Parlamentului Moldovei la 9 iunie.

Astfel, Comisia de la Veneția are „motive serioase pentru a concluziona că decizia Curții Constituționale de suspendare temporară a președintelui și numirea primului-ministru ca președinte interimar nu a fost fondată pe Constituția Republicii Moldova”.

De asemenea, Comisia „atrage atenția asupra caracterului excepțional al procedurii de revizuire a hotărârilor Curții Constituționale”.

Amintim că noul Guvern a fost învestit la data de 8 iunie curent, atunci când Parlamentul, în frunte cu Zinaida Greceanîi, a votat-o pe Maia Sandu în funcția de premier.

Ulterior, Curtea Constituțională a declarat neconstituţională Hotărârea adoptată de deputaţii Parlamentului pentru alegerea Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Legislativului. Neconstituțională a fost declarată și alegerea noului Guvern.

Fostul premier Pavel Filip a fost numit de CC în funcția de președinte interimar.

Ulterior, după ce Guvernul Filip și-a anunțat demisia, judecătorii Curții Constituționaleau anulat ultimele hotărâri din perioada 7-9 iunie, prin care a anunțat că toate legile și hotărârile adoptate din ziua de 8 iunie se declarau neconstituţionale.


Pub