(doc) ZdG: Sora lui Platon, anunțată în căutare de către autoritățile din R. Moldova. Ce nu spune Procuratura Generală

Acum trei săptămâni, când în presă au apărut informații despre reținerea la Moscova a surorii lui Veaceslav Platon, Procuratura Generală a comunicat pentru Ziarul de Gardă că Elena Platon este anunțată în căutare și de către autoritățile din R. Moldova, doar că pe alte capete de acuzare decât cele care îi sunt aduse în Federația Rusă.

Foto: Igor ROTARI / UNIMEDIA

Ziarul de Gardă a expediat atunci o solicitare de informație în adresa Procuraturii Generale, pentru a obține răspunsuri la următoarele întrebări:

  • Ce acuzații i se aduc Elenei Platon?
  • Când i-a fost intentat dosarul?
  • Când a fost anunțată aceasta în căutare?
  • Colaborează R. Moldova cu autoritățile din Rusia în acest dosar?
  • Sunt vizate și alte persoane în acest dosar, care este statului lor și cine sunt acestea?

La două săptămâni distanță de la această solicitare de informații, Procuratura Generală a emis un răspuns, în care, nu furnizează însă nicio informație.

„Vă informăm că în sensul prevederilor art. 212 Cod de procedură penală, datele urmării penale sunt confidențiale. Astfel, Procuratura Anticorupție nu poate oferi detalii pe cauzele penale aflate în procedură, pentru a nu prejudicia desfășurarea urmării penale în continuare și pentru a nu afecta drepturile persoanelor vizate”, se menționează în răspunsul semnat de procurorul șef-interimar, Adriana Bețișor.

În cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4, procurorul general Eduard Harunjen a declarat însă că autoritățile de la Chișinău au ținut legătură cu reprezentanții Federației Ruse în cazul lui Veaceslav Platon, dar și a membrilor familiei acestuia.

„Am avut careva corespondență cu autoritățile rusești, inclusiv în cazul lui Platon și membrilor familiei sale, care sunt vizați în unele dosare în Federația Rusă. Au inițiat discuții prin cereri de comisii rogatorii”,a precizat Eduard Harunjen.


Pub