Gările şi stațiile auto din țară au datorii de peste 9 milioane de lei față de transportatori

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, a convocat astăzi o ședință de lucru privind problemele din domeniul transporturilor. Astfel, un subiect abordat în cadrul discuțiilor a fost implicarea politicului în domeniul transporturilor, în special în procesul concesionării Întreprinderii de Stat „Gările și stațiile auto” (GSA), care, la moment, depășesc 9 milioane de lei datorii față de transportatori.

Foto: Wikipedia

De asemenea, în cadrul ședinței au fost abordate subiecte despre combaterea transportului ilicit de persoane, inclusiv în regim de taxi, astfel se dorește ca transportul să fie în primul rând legal, sigur și să existe o concurență loială între companii.

De asemenea, au parvenit propuneri privind modificarea Codului transporturilor rutiere, dar și modificări la Legislația din domeniu.

Ministrul Vadim Brînzan a menționat că toate deciziile și politicile elaborate de Ministerul Economiei și Infrastructurii vor fi realizate într-un mod colegial, iar după identificarea tuturor problemelor – nu se vor „trata” doar simptomele, dar și problema reală, de la rădăcină.

La moment, pe piața transporturilor rutiere activează aproximativ 2605 agenți economici care prestează servicii de transport rutier de mărfuri şi persoane pe direcții naționale şi internaționale.

În 2018, potrivit TV8, SRL „Gările Auto Moderne” a fost selectată în calitate de partener privat și a semnat contractul de parteneriat public-privat „Modernizarea și eficientizarea activității filialelor Î.S. „Gările și Stațiile Auto”. Durata parteneriatului public-privat este de 25 ani.

Concursul a fost câștigat de către asocierea operatorilor economici FPC „ExFactor-Grup” S.R.L., „Gările Auto Moderne” S.R.L. și cetățeanul american Lluka MUCO.

Compania „Gările Auto Moderne” SRL a fost fondată la 12 noiembrie 2018, în ultima zi când trebuia depusă oferta la Agenția Proprietăți Publice, iar fondatori sunt compania Exfactor-Grup S.R.L. și Muco Lluka, în timp ce administratorul acesteia este Mrug Vitalie, deși inițial directorul acesteia a fost Veaceaslav Apostol.


Pub