Democrata Tatiana Golban ar fi fost numită în funcția de șefă interimară a direcției educație Buiucani cu încălcarea legislației

Șefa interimară a Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buicani din municipiul Chișinău, Tatiana Golban, ar fi fost numită în funcție, acum o lună, cu încălcarea legii. Cel puțin așa susțin unii juriști, care fac trimitere la Legea privind funcția publică, scrie moldovacurata.md.

Foto: tv8.md

”Odinul de numire este de contestat, întrucât Legea este absolut explicită în acest sens – doar funcționarii publici puteau fi numiți într-o astfeld e funcție”, spune experta anticorupție Mariana Kalughin.

Tatiana Golban, care este președinta organizației de femei din sectorul Buiucani a Partidului Democrat, a fost numită, la 18 mai 2019, în funcția de șefă interimară a DGETS Buiucani. Conducerea DGETS Chișinău, care a emis ordinul de angajare, a negat anterior că această numire ar avea legătură cu apartenența politică a Tatianei Golban.

Deputat: ”Este o numire politică”

Cu toate acestea, după publicarea pe Moldova Curată a unui articol la acest subiect, deputatul blocului ACUM Sergiu Litvinenco a anunțat public că aceasta ar fi o numire ”politică”, realizată cu încălcarea legii, întrucât Legea privind funcția publică și statutul funcționarului public prevede că în funcții de șefi interimari pot fi numite numai persoane care au activat în instituția respectivă și care au statut de funcționar public. Litvinenco, împreună cu actuala ministră a Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a cerut explicații de la DGETS Chișinău, argumentând că Tatiana Golban, nu a lucrat la DGETS, ea venind din funcția de directoare adjunctă de liceu.

În răspunsul expediat deputatului, Rodica Guțu, șefă a DGETS, susținecă ar fi propus mai multor funcționari publici din cadrul direcției Buiucani să exercite interimatul, însă nimeni nu ar fi acceptat, de aceea s-a recurs la numirea Tatianei Golban, care a exercitat ”o funcție de conducere”, ”deține abilități manageriale” și ”cunoaște specificul activității și gestionarea mijloacelo financiare”.

Expertă anticorupție: ”Legea este absolut explicită în acest sens”

Solicitată să comenteze acest răspuns, experta anticorupție de la Asociația ADEPT, Mariana Kalughin, spune că prevederile legii nu lasă loc de interpretări: ”Prevederile art. 49 alin. (1) din Legea nr. 158/2008 cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public sunt absolut explicite - exercitarea temporară a unei funcţii publice de conducere se realizează prin asigurarea interimatului de către funcţionarul public din aceeaşi autoritate publică care îndeplineşte condiţiile de bază şi cerinţele specifice prevăzute în fişa postului aferentă funcţiei publice pentru care se asigură interimatul şi care nu are sancţiuni disciplinare nestinse. În acest sens, evident, respectivul ordin al Direcției generale educație, tineret și sport este de contestat, iar argumentele aduse în favoarea acestuia sunt irelevante. Or, în speță, Tatiana Golban, nefiind funcționar public din aceeași autoritate, nu întrunește condiția esențială pentru exercitarea interimatului”.

Amintim că la sfârșitul lunii mai Tatiana Golban, președinta organizației femeilor democrate a sectorului Buiucani, a fost numită șefă interimară a Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani din municipiul Chișinău. Șeful adjunct al Direcției municipale Educație, care a numit-o în funcție, afirmă că decizia nu are nici o legătură cu activitatea politică a Tatianei Golban.


Pub