/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Primarii, adunați la sfat. Peste 600 de primari au venit la o întâlnire cu Maia Sandu. Mulți vor descentralizarea finanțării

21 iunie 2019, ora 21:20

Sute de primari din toată țara și-au spus of-urile noii conduceri a Guvernului. Întâlnirea, ce a avut loc la invitația Maiei Sandu, a decurs la Palatul Republicii. Aleșii locali s-au plans că nu prea au parte de susținere, iar banii erau oferiți în funcție de culoarea politică a primarilor.  Prim-ministra le-a dat asigurări că nimeni nu se va răzbuna pe ei, iar finanțarea se va face în funcție de necesități și fără a depinde de consiliile raionale.

Cei 600 de primari care au dat curs invitației au venit la întrunire cu o listă de probleme și griji, la care speră să găsească soluții.

TATIANA ȚURCAN, PRIMĂRIȚĂ S. VINOGRADOVCA, NEAFILIATĂ: Avem foarte multe așteptări de la noua guvenare. Poate trebuie să ne gândim și la o schimbare teritorială. Sunt primării foarte mici care astăzi sunt o problemă, primării de 500 de oameni, de 1000 de oameni”.

ION SCRIPNIC, PRIMAR COMUNA CIORESCU, CHIȘINĂU: Noi nu avem specialiști. Fiecare instituție, minister, agenție – toți cer de la primar, începând de la armată, ecologie și altele, toate sunt în obligațiile primarului”.

Totuși, majoritatea s-a plâns că banii sunt distribuiți în funcție de partidul din care fac parte și vor descentralizarea finanțării, criticând consiliile raioanale.

VALERIU CEAPA, PRIMAR ORAȘUL FLOREȘTI, PN: Personal, sunt împotriva consiliilor raionale care sunt niște organe care distribuie banii de la guvern, de la ministere, pe criterii politice. Așa a fost până acum și aș vrea să fie altfel. Au primit banii acele primării care erau din partea partidelor de la guvernare, în cazul dat –  de la Partidul Democrat. Am avut trei primari de la democrați, acum avem 30”.

Iar primărița de Băcioi, democrata Nina Costiuc, mizează în continuare pe susținerea structurilor centrale.

NINA COSTIUC, PRIMĂRIȚA COMUNEI BĂCIOI, PD: Să ne bucurăm de sprijin și de o colaborare fructuoasă cu administrația publică centrală. Asta este cel mai important, fiindcă oamenii așteaptă realizările de proiecte. Veți rămâne în rândurile Partidului Democrat? Nu contează, eu rămân cu oamenii”.

De partea cealaltă, Maia Sandu a asigurat primarii că vor avea parte de o mai multă autonomie.

MAIA SANDU, PRIM-MINISTRA REPUBLICII MOLDOVA: Noi am înțeles prin ce treceți și nu am venit să ne răzbunăm. Noi am venit să lucrăm împreună și în primul rând să ne asigurăm că ceea ce s-a întâmplat până acum, nu se va întâmpla de acum în colo”.

Unii aleși locali s-au arătat precauți față de promisiunile prim-ministrei.

CONSTANTIN COJOCARU, PRIMAR MUN. EDINEȚ, PD: „Am trecut prin guverne Filat 1, Filat 2, Leancă și îmi aduc aminte că de fiecare dată se întâlneau cu noi cu același entuziasm și emoție, dar de fiecare dată parcă ne trezeam până la urmă cu niște struțo-cămile care nu se finalizau cu niște elemente concrete”.

Andrei Năstase a intervenit peste program și a ținut un discurs de la tribună. Ministrul încă se simte primar, chiar dacă n-a mai reușit să ajungă la șefia primăriei Chișinău.

ANDREI NĂSTASE, MINISTRUL AL MAI: În calitate de ce sunteți astăzi aici? Ministru de interne, prim-viceministru? – Într-o multiplă calitate, dar întâi de toate în calitate de cetățean al RM. Eu am venit, pentru că, scuzați-mi lipsa de modestie, dar încă mă consider primar ales al Chișinăului, pentru că așa au decis oamenii”.

La discuții au participat și deputații noii majorități parlamentare. Aceștia au propus să modifice legea astfel încât data alegerilor locale să fie fixă și nu stabilită de Parlament. De asemenea, secretarii consiliilor locale să poată, din nou, să autentifice acte notariale. O modificare se referă și la impozitul de venit, ce ar putea să fie colectat la locul domiciliului, iar jumătate să revină direct primăriilor. În Republica Moldova, sunt în jur de 900 de primari. Ultimele date arătau că 600 dintre ei au aderat la PD.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram