/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Clădiri vechi și periculoase. Blocurile locative din Chișinău sunt într-o stare dezastruoasă, spun experții

21 iunie 2019, ora 22:07

Și în capitală sunt blocuri care, asemeni celui din Otaci, pot în orice moment să se prăbușească. Îngrijorarea vine din partea experților de la Idis Viitorul. Aceștia precizează că blocurile construite acum 50 de ani sunt într-o stare avansată de uzură. Pentru că nu pot fi demolate, clădirile trebuie tot timpul îngrijite, ceea ce însă nu se întâmplă.

CORINA GAIBU, EXPERTĂ IDIS-VIITORUL: „La momentul actual starea fondului locativ vechi se află într-o stare dezastruoasă. Și aici mă refer la blocurile din anii 50 – 60, dar și cele construite în anii 80, la fel sunt într-o stare deja avansată de uzură. Există și riscul care l-am urmărit la Otaci, prin care efectiv, blocurile se distrug fizic. Se distruge fundamentul, pereții importanți ai blocului și în felul ăsta mai pot cădea și alte părți a i blocului”.

Principala problemă este lipsa financiară de care duc locatarii și asociațiile, pentru a întreține blocurile. Un exemplu pentru Republica Moldova este România, unde blocurilor vechi sunt abordate într-un mod mai special.

CORINA GAIBU, EXPERTĂ IDIS-VIITORUL: „Pentru renovarea capitală a acestora este nevoie de suport financiar suplimentar, pentru că ele niciodată nu vor fi reparate, dacă nu vor exista programe speciale de suport prin graturi a acestor condomenii. În principiu, atunci când o să apară și o să existe programe de finanțare, autoritățile municipale, dar și cele centrale, cred că vor rezolva două probleme esențiale, care vor aduce doar beneficii societății noastre”.

În lipsa banilor și a unei strategii de întreținere a blocurilor vechi, și chișinăuienii consideră acest tip de clădiri adevărate capcane.

În așa case deja nu este sigur de trăit, așa cum timpul trece, dar aceste blocuri au peste 50 de ani și din păcate, oamenii nu-și pot permite să trăiască în сlădiri noi. Elementar, oamenii nu au bani și nu le permite situația financiară”.

N-aș spune că este în siguranță. Eu absolut nu înțeleg oamenii care trăiesc la ultimele etaje în așa blocuri vechi. Mie mi-ar fi fost tare frică. Eu tot locuiesc într-un bloc cu 5 etaje, doar că la primul, unde nu am de ce să-mi fie frică. Cine trăiește mai sus, probabil este o frică și un risc”.

Ce să facem cu ele, variante nu sunt, nici la noi, nici la oameni. Desigur ele se risipesc și acoperișurile se scurg, se așează și primele etaje se risipesc”.

Alții însă sunt de părere că blocurile vechi sunt cele mai rezistente, comparativ cu cele noi.

„Are 49 de ani și îi mai trainic decât acesta nou. Da, acestea sunt mai de treabă. Acesta nou mai repede se cârligă, dacă e cutremur or altceva”.

Conform datelor din 2017, din totalul de blocuri care sunt în municipiul Chișinău, 70 la sută au un grad înalt de uzură, iar 30% necesită reparații urgente ale acoperișurilor.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram