image
Sursa foto: facebook.com/argusssrl

Instituțiile de stat vor fi păzite de MAI: „E inadmisibil să fie „apărate” de structuri militare controlate de Plahotniuc”

Paza instituțiilor de stat urmează să fie asigurată de Ministerul de Interne și de instituțiile subordonate MAI. Un proiect de lege în acest sens va fi elaborat în regim de urgență de Ministerul de Interne și de Ministerul Justiției.

„Rog Ministerul de Interne și Ministerul Justiției să elaboreze în regim de urgență un proiect de lege care să prevadă trecerea instituțiilor statului sub paza MAI și instituțiilor subordonate MAI, pentru că este inadmisibil ca instituțiile statului să fie în continuare „apărate” de structurile militare și paramilitare subordonate lui Plahotniuc”, a declarat premierul Maia Sandu, în ședința Guvernului.

La rândul său, ministrul de Interne, Andrei Năstase, a menționat: „Este o poziție judicioasă, o abordare corectă și vom elabora un proiect de lege pentru a asigura trecerea pazei instituțiilor de stat la MAI. Acum e asigurată de tot felul de structuri de securitate, de pază, în mare parte aflate sub controlul ilegal al lui Plahotniuc.

De menționat că, în prezent, două întreprinderi private - Argus-S și Bercut - asigură paza mai multor instituții de stat. Una dintre firme aparține unei companii off-shore, afiliată liderului PD, Vladimir Plahotniuc, iar cealaltă este a unui fost polițist, care ar avea legături cu autoritatea criminală Vladimir Moscalciuc, alias Makena. Companiile, deși sunt vizate în scheme dubioase, dosare de tortură, aplicarea forței, interceptări abuzive și alte fapte grave, au mână liberă să păzească instituțiile publice, inclusiv cele din domeniul justiției, în pofida interdicțiilor din lege.

Până în 2016, companiile private de pază nu aveau dreptul să presteze servicii pentru instituțiile de stat. După căderea guvernării comuniste, fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, a promovat ideea ca întreprinderilor particulare să le fie acordat dreptul de a păzi instituțiile de stat, dar nu a fost susținut de către fostul premier, Vlad Filat, și ministrul de Interne din perioada respectivă, Dorin Recean. Potrivit anticorupție.md, după arestarea lui Filat în toamna anului 2015, președintele de atunci al Comisiei securitate națională, Veaceslav Untilă, a readus pe ordinea de zi a Parlamentului problema modificărilor la legislația ce ține de activitatea companiilor private de detectiv și pază. La 10 decembrie 2015, Parlamentul a operat modificări la legislație astfel că firmele private au obţint dreptul să păzească orice obiectiv de stat, cu excepţia Băncii Naționale a Moldovei, precum și a depozitelor de arme și muniții sau substanțe radioactive, toxice și periculoase. La 17 iunie 2016, Guvernul condus de Pavel Filip a abrogat lista obiectivelor a căror pază nu poate fi efectuată de organizațiile particulare de pază.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: