image
Sursa foto: jurnal.md

Președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, a DEMISIONAT

Președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, și-a anunțat demisia. Totodată, acesta se retrage și din funcția de judecător al Curții.

Informația a fost anunțată pe site-ul Curții. „Astăzi, 20 iunie 2019, dl Mihai Poalelungi și-a dat demisia din funcția de judecător și de Președinte al Curții Constituționale”, anunță un scurt comunicat.

Se întâmplă după de, în perioada 7 - 9 iunie, instituția a luat mai multe decizii controversate, printre care dizolvarea Parlamentului, dar și avizul prin care a stabilit că trei luni reprezintă 90 de zile. Deciziile au fost criticate dur de experții naționali, precum și la nivel internațional.

Ulterior, după retragerea PD de la guvernare, Curtea și-a anulat propriile decizii, argumentând că „la baza anulării a stat situația de fapt din Republica Moldova, în special anunțul transferului de putere către Guvernul Prim-ministrului Maia Sandu și a coaliției formate în Parlament”.

După aceasta, numeroase voci au cerut demisia in-corpore a judecătorilor de la Curtea Constituțională, acuzați că au îndeplinit ordinile conducerii PD.

Ministrul de Interne, Andrei Năstase, a depus un denunț la Procuratura Generală prin care a cerut inclusiv suspendarea provizorie din funcţie a judecătorilor Curții Constituționale și tragerea la răspundere a acestora.

***

Mihai Poalelungi a devenit președinte al Curții Constituționale în martie 2018. Acesta a fost desemnat judecător de către CSM, la începutul lunii martie curent, fiind singurul candidat înscris în concursul organizat după demisia lui Tudor Panțîru, fostul președinte al Curții.

Din 2012 până în 2018, Poalelungi a fost președinte al Curţii Supreme de Justiţie. Pe durata mandatului, numele său a fost implicat în mai multe scandaluri mediatice.

Regretatul Ion Butmalai declara, cu referire la informaţii oferite de SIS, că Mihai Poalelungi, ar fi participat în 2012 la elaborarea schemei de legalizare a atacului asupra BEM.

Judecătorul a negat orice implicare. Ce-i drept, iniţial, a declarat că nu s-ar fi aflat în ţară în ziua în care potrivit lui Butmalai a fost pus la cale planul, iar ulterior şi-a schimbat declaraţiile după ce a fost contrazis de Poliţia de Frontieră.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: