Putin le promite rușilor un trai mai bun. A fost întrebat când pleacă de la putere

Președintele Vladimir Putin, afectat de o popularitate tot mai scăzută, a recunoscut joi că nivelul de trai al populaţiei s-a degradat în ultimii ani, dar a promis că lucrurile se vor schimba.

Foto: Mikhail Svetlov

Putin a participat, joi, la ”Linia directă”, sesiunea anuală de întrebări şi răspunsuri, televizată în direct.

Majoritatea întrebărilor adresate preşedintelui rus în acest exerciţiu anual au vizat dificultăţile trăite de populaţie - salarii prea mici, o creştere a preţurilor şi tarifelor serviciilor publice, disparităţi regionale.

Putin promite un nivel de trai mai bun

Un fapt rar, Putin a recunoscut că viaţa rușilor a devenit mai dură, dar a dat vina pe sancţiunile occidentale impuse ţării sale şi pe prăbuşirea preţurilor hidrocarburilor - care reprezintă o mare parte a exporturilor Rusiei.

El a recunoscut, de asemenea, dificultăţi ”provizorii” cauzate forţei de muncă de implementarea în urmă cu un a unor măsuri foarte nepopulare, precum creşterea vârstei de pensionare sau creşterea TVA, dând asigurări că ele încep să dea rezultate şi să aducă beneficii situaţiei economice, scrie News.ro.

O persoană care a sunat din regiunea Samara a povestit cât de greu este să întreţii o familie cu doar 10.000 de ruble (140 de euro) pe lună. „Când va deveni viaţa mai bună?”, a întrebat el.

“Este adevărat că veniturile au scăzut în ultimii ani. Cea mai mare scădere a avut loc în 2016, dar acum veniturile au început să îşi revină”, a afirmat Putin.

El a promis ”să crească nivelul de trai, nivelul veniturilor” populaţiei, care scad în mod continuu de mai mulţi ani şi a dat asigurări că vrea să rezolve probleme presante ca starea sistemului de sănătate sau problema gunoaielor.

”Linia directă” cu preşedintele conduce anual la promisiuni cu privire la soluţionarea problemelor cotidiene ale populaţiei, la angajamente ale reprezentanţilor regionali şi la confidenţe despre viaţa privată a liderului de la Kremlin.

Organizat a 17-a oară de la venirea la putere a lui Putin, în 1999, acest exerciţiu are loc în contextul în care preşedintele rus şi-a văzut popularitatea scăzând în mod sensibil, iar nemulţumirile şi îngrijorările populaţiei crescând.

”O singură întrebare, când plecaţi?”, ”ce vom face când vom rămâne fără petrol şi gaze naturale?”, ”vă rog, salvaţi Rusia”, se putea citi pe ecran - între cele 1,8 milioane de întrebări adresate preşedintelui.


Pub