Zaporojan a răspuns apelului societății civile și a explicat motivele CC pentru deciziile din 7-9 iunie

Drept răspuns la un apel al unor reprezentanți ai societății civile, judecătorul Curții Constituționale, Veaceslav Zaporojan, a expus argumentele care au stat la baza deciziilor luate de judecătorii constituționali în perioada 7-9 iunie.

Foto: UNIMEDIA

„Proiectul deciziei de respingere a sesizării Președintelui Republicii Moldova a fost discutat de judecătorii Curții încă luni, 3 iunie 2019, dar din cauză că nu s-a ajuns la un numitor comun, nu a fost adoptat. Mai mult ca atât, având în vedere discuțiile purtate de formațiunile politice cu negociatorii străini, ce au vizitat țara luni și marți, adoptarea și publicarea acesteia ar fi fost tratată ca o soluție adoptată în favoarea unor actori politici. În zilele de 3-7 iunie s-a creat impresia că toate formațiunile politice care nu au găsit o cale acceptabilă pentru formarea unei coaliții au fost de acord că sunt necesare alegeri anticipate. Acesta a fost unul din motivele pentru care s-a decis ca la 7 iunie, orele 15.00, să fie convocată ședința plenului Curții pentru a soluționa sesizarea”, menționează Veaceslav Zaporojan, relatează Ziarul de Gardă.

Judecătorul precizează că în Constituție nu este stabilit cu precizie numărul exact de zile în care se aplică sancțiunea dizolvării Parlamentului. Respectiv, pentru a preciza durata termenului de o lună, judecătorii au apelat la Codul Civil, conform căruia, luna are 30 de zile.

„Am ajuns la concluzia că această durată a lunii urmează a fi aplicată și în sensul normei constituționale interpretate. Or, dacă o lună reprezintă 30 de zile, în sensul normelor constituționale, 45 de zile reprezintă exact o lună și jumătate. Aplicând această interpretare, am fost convins că prin termenul de 3 luni, stabilit la art.85 alin.(1) din Constituție, Constituanta legislativă a avut în vedere exact 90 de zile”, susține judecătorul.

Ulterior, Iulian Groza, director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, a venit cu un comentariu: „Apelul nu necesita neapărat o anumită explicație din partea Dvs, mai degrabă vă oferea o șansă să vă demostrați respectul pentru colegii care v-au promovat și susținut pentru a ocupa funcția de Judecător al Înaltei Curți”.

Amintim că astăzi, președintele CC Mihai Poalelungi și-a dat demisia.

Întregul răspuns al lui Veaceslav Zaporojan îl puteți citi pe Ziarul de Gardă.

Iulian Groza / Sursa:Facebook


Pub