O parte a unui bloc cu nouă etaje s-a prăbuşit aseară în orașul Otaci
Social 20 iunie 2019, 15:24 | 2046

O scară a unui bloc cu nouă etaje din orașul Otaci, raionul Ocnița, s-a prăbușit aseară. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit, deoarece locatarii clădirii respective au fost evacuați cu câteva ore înainte de a se produce nenorocirea. Asta pentru că ei s-au plâns autorităților că au observat fisuri în pereți. Specialiștii au constatat deja că au existat abateri în procesul de ridicare a blocului, care a fost dat în exploatare la începutul anilor 90 ai secolului trecut, și acesta va fi demolat în întregime.

Blocul s-a prăbușit chiar sub privirile unor localnici, care stăteau în preajmă. Din imaginile postate pe rețelele de socializare se vede cum se ridică un nor imens de praf, după ce construcția se face una cu pământul.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, locatarii au observat fisuri în pereții blocului și au anunțat imediat autoritățile. Veniți la fața locului, salvatorii au evacuat în regim de urgență 46 de oameni, inclusiv 11 copii. Cei mai mulți sinistrați au mers pe la rude, iar unii au fost cazați la Liceul „Mihai Eminescu” din Otaci. Ulterior, blocul a fost deconectat de la rețele de energie electrică și gaze, pentru a fi evitată o explozie. Totodată, zona a fost securizată de poliție, iar la faţa locului se află permanent un echipaj medical, au mai spus reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

În urma celor întâmplate, a fost convocată o ședință a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, în cadrul căreia s-a luat decizia de a crea o celulă de criză. Accesul la construcţia avariată este restricționat, pentru a nu pune în pericol viaţa oamenilor.

De asemenea, a fost luată decizia de a defrişa zona din preajma blocului avariat pentru a pregăti terenul pentru demolarea clădirii. Din acest motiv, la faţa locului au fost mobilizați 45 de angajaţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă și 12 autospeciale.

Totodată, sunt evacuate bunurile din garajele situate în preajma blocului avariat. Asta pentru că și acestea vor fi demolate.

Șeful statului, Igor Dodon, s-a deplasat în această dimineață la locul tragediei. El a spus că specialiștii urmează să investigheze circumstanțele producerii acestui caz, iar oamenii vor fi asigurați cu spații locative de Guvern.

Subiectul a fost discutat și în cadrul ședinței de astăzi a Cabinetului de Miniștri.

Construcția blocului prăbușit aseară a început în anii 80 ai secolului trecut și s-a încheiat după 1990. Potrivit constatărilor preliminare, în procesul ridicării clădirii au existat abateri, dar nu se poate spune cu exactitate dacă acestea au dus la prăbușirea imobilului, au mai spus specialiștii. 

Opinia ta contează. Comentează!