Reacție la o investigație a CIJM // Maia Sandu cere ca paza instituțiilor de stat să treacă în subordinea MAI

Julieta Savițchi
20/06/2019
zdg.md

Prim-Ministra Maia Sandu a cerut joi, în ședința Guvernului, miniștrilor de Interne și Justiției să elaboreze un proiect de lege privind asigurarea pazei instituțiilor de stat în exclusivitate de către  subdiviziunile Ministerului de Interne. „Este inadmisibil ca instituțiile de stat să fie apărate, în ghilimele, în continuare de structurile militare sau paramilitare subordonate lui Plahotniuc”, a declarat Maia Sandu în ședința de Guvern. 

Decizia șefei guvernului vine după ce recent o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova arăta că firme private cu trecut penal și apropiate liderului PD Vlad Plahotniuc asigură paza unor instituții de stat, printre care și  instanțele judecătorești.  Ancheta Centrului de Investigații Jurnalitice scoatea în vileag că două întreprinderi  de pază și protecție care au încheiat  mai multe contracte avantajoase cu statul  SRL Bercut și Argus-S au fost vizate în dosare penale, una dintre ele având legături cu persoane din lumea interlopă. 

Până în 2016, companiile private de pază nu aveau dreptul să presteze servicii pentru instituțiile de stat. După căderea guvernării comuniste, fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, a promovat ideea ca întreprinderilor particulare să le fie acordat dreptul de a păzi instituțiile de stat, dar nu a fost susținut de către fostul premier, Vlad Filat, și ministrul de Interne din perioada respectivă, Dorin Recean. 

După arestarea lui Vlad Filat în toamna anului 2015, președintele de atunci al Comisiei securitate națională, Veaceslav Untilă, a readus pe ordinea de zi a Parlamentului problema modificărilor la legislația ce ține de activitatea companiilor private de detectiv și pază. La 10 decembrie 2015, Parlamentul a operat modificări la legislație astfel că firmele private au obţint dreptul să păzească orice obiectiv de stat, cu excepţia Băncii Naționale a Moldovei, precum și a depozitelor de arme și muniții sau substanțe radioactive, toxice și periculoase. La 17 iunie 2016, Guvernul condus de Pavel Filip a abrogat lista obiectivelor a căror pază nu poate fi efectuată de organizațiile particulare de pază.

Julieta Savițchi
20/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii