vineri, 29 martie, 2024
11.1 C
Chișinău
HomepageAgroEco#3. Cum poate fi convertită o plantație de mur în sistemul eco

#3. Cum poate fi convertită o plantație de mur în sistemul eco

Recomandate

O nouă întrebare adresată de către un producător din țară și-a făcut loc în rubrica tradițională AgroEco „Întreabă un expert”. Și, fiindcă mai multe detalii privind certificarea ecologică am oferit în articolul anterior, am decis să aflăm despre particularitățile ce țin de convertirea unei plantații de mur în sistemul ecologic de la Irina Pompuș, producătoare de mure din Orhei, Teleșeu, licențiată în ecologie și protecția mediului, cu o experiență vastă în domeniu.

FOTO: facebook Irina Pompuș

„Mai întâi de toate, producătorul trebuie să se înregistreze la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, prezentând proiectul plantației. După această procedură, alege un Organism de Inspecție și Certificare care îi va ghida activitatea. Perioada de convertire a plantațiilor multianuale este de 3 ani, timp în care producătorul trebuie să aplice doar practici admise în agricultura eco. În ceea ce privește producerea, este deosebit de important de respectat normele de producere organică: nu se admit spre utilizare pesticidele sau îngrășăminte de sinteză chimică, ci doar cele naturale, cum ar fi diferite extracte din plante, îngrășăminte organice, minerale naturale sau, pentru a menține sub control insectele, diverse capcane. Pentru cultura murului nu sunt înregistrate în țară produse de uz fitosanitar, deci, este mai greu. În agricultura ecologică însă, este admisă spre utilizare zeama bordoleză, pe care o aplic pentru a combate bolile fungice. Solul în plantație este menținut prin înierbare naturală, acesta este prelucrat o dată primăvara cu freza. Aceste norme generale devin o tradiție pentru producătorii ecologici și nu sunt atât de greu de realizat, mai ales dacă ne gândim la impactul pe care o au asupra mediului, dar și sănătății noastre”, a explicat Irina Pompuș.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco