image
Sursa foto: captură video

Fostul deputat democrat Corneliu Dudnic ar putea deveni subiect al controalelor Autorității Naționale de Integritate

Fostul deputat democrat Corneliu Dudnic ar putea deveni subiect al controalelor Autorității Naționale de Integritate (ANI) din cauză că pe vremea când se afla în Parlament (anii 2015 - 2018) a deținut și calitatea de administrator al unei firme. Chiar dacă el neagă acest lucru și spune că firma, de facto, nu activează, situația reprezintă o incompatibilitate de funcții și este interzisă prin lege.

Corneliu Dudnic a venit în Legislativ în luna septembrie 2015, atunci când liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a renunţat la mandat. Timp de trei ani, Dudnic, în paralel cu mandatul de deputat, a fost (și este în prezent) și administratorul firmei ”Vancor-Trans” SRL, afacere pe care a fondat-o în anul 2006. Firma își desfășoară activitatea în domeniul comerţului.

Legea privind declararea averii și a intereselor personale prevede clar că ”subiectul declarării se află într-o stare de incompatibilitate în cazul în care pe lângă funcţia publică sau de demnitate publică deține/exercită simultan o altă funcţie, calitate sau activitate, fapt care este interzis prin Constituţia Republicii Moldova şi/sau prin alte acte legislative”.

Fostul deputat democrat dă asigurări că nu a admis o incompatibilitate de funcții, deoarece firma ”Vancor-Trans” SRL nu mai are activitatea economică. ”Această firmă nu duce nici o evidență timp de 12 ani, așa că nu are nici o activitate. Am încercat să o închid de mai mult timp de când am venit în Parlament, dar erau mai multe complicații de ordin tehnico-juridic. Iată de ce a rămas așa”, a declarat Corneliu Dudnic pentru moldovacurata.md atunci când era deputat.

Ascunde afacerea?

După ce i-a expirat mandatul, la sfârșitul anului 2018, Corneliu Dudnic a depus declarația de avere și interese personale la ANI, însă în document nu indică faptul că ar fi administrator al acestei firme și nici venitul obținut din activitatea ei. Asta deși, potrivit informațiilor de la Agenția Servicii Publice, Corneliu Dudnic este înregistrat și în prezent ca administrator al acestei afaceri. Întrebat de ce nu a indicat-o în declarația de avere, Corneliu Dudnic a precizat că el a depus actele pentru radierea acestei firme, însă procedura durează mai mult timp.

Expertă: „Deputatul avea obligația să demisioneze în 30 de zile de la data validării mandatului”

Experta anticorupție Mariana Kalughin a declarat pentru Moldova Curată că mandatul de deputat este incompatibil cu exercitarea oricărei alte funcții remunerate, cu excepția activității didactice și științifice desfășurate în afara programului stabilit de Regulamentul Parlamentului. ”Evident, mandatul de deputat este incompatibil cu funcția de administrator al unei societăți comerciale, deputatul având obligația să demisioneze, în termen de 30 de zile de la data validării mandatului, din funcția de administrator. În speță, aceste prevederi au fost neglijate”, a precizat experta.

Chiar dacă și-a încheiat mandatul, fostul demnitar ar putea deveni subiect al controalelor ANI, așa cum reiese dintr-un răspuns al instituției expediat portalului moldovacurata.md. Autoritatea afimă că inspectorii de integritate pot iniția un control într-un caz similar:”Spre deosebire de procedura de control al averii şi al intereselor personale, descrisă la art. 32 din Legea 132/2016, care presupune că un control în acest sens poate fi efectuat şi în decursul a 3 ani după încetarea mandatului. În ceea ce privește controlul efectuat privind respectarea regimului juridic al incompatibilităților, legea nu prevede expres anumite limite referitoare la perioada în care inspectorul poate declanșa o procedură de control după încetarea mandatului subiectului. Mai mult ca atât, ca urmare a unui control privind respectarea regimului juridic al incompatibilităților, inspectorul de integritate poate constata, potrivit art.38, alin (1), lit.b), că persoana supusă controlului s-a aflat ori se află în stare de incompatibilitate”.

Cu afaceri în România, dar gata să lupte contra unioniștilor

Când încă era deputat, Corneliu Dudnic a declarat (în luna februarie 2018) că este gata să apere cu arma autonomia găgăuză, dacă Republica Moldova se va uni cu România. „Ca să închid subiectul unionismului, eu vă dau cuvântul: dacă vreodată proiectul unirii se va realiza, eu voi fi primul dintre cei care va lua automatul şi va merge să apere autonomia găgăuză”, a spus Corneliu Dudnic la o întâlnire cu locuitorii satului Tomai. Pentru această declarație a fost mustrat de către colegii din partid. În schimb, Procuratura Generală (PG) nu a găsit nimic ilegal în declarațiile lui, așa cum reiese din răspunsul Procuraturii la întrebarea ”Ziarului de Gardă” dacă instituția s-a autosesizat: „Analiza conținutului respectivului discurs nu atestă prezența unor îndemnuri îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice sau religioase, incitări la ură sau agresiune pe careva motive de discriminare, conturându-se natura politică a acestor declarații”.

În anul când a venit în Legislativ, fostul deputat a declarat că a renunțat la o afacere pe care o deținea în orașul Constanța din România. El conducea o firmă specializată în transportul rutier de mărfuri, ”Nik Trade Company”, înregistrată în anul 2008. Corneliu Dudnic a declarat anterior pentru Moldova Curată că a dăruit această afacere altei persoane în anul 2015.

Autorii unei legi criticate

Corneliu Dudnic este economist de profesie, iar în Legislativ a fost membru al Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe. El este unul dintre autorii controversatei legi privind declararea voluntară și stimularea fiscală, criticată de experți naționali și străini ca una ce ar urmări legalizarea banilor proveniți din ”furtul miliardului”. Alături de alți colegi din PDM precum Vladimir Vitiuc, Vladimir Andronachi, Marcel Răducan, Ștefan Creangă și Serghei Sîrbu, Corneliu Dudnic au elaborat această lege potrivit căreia persoanele fizice pot declara voluntar bunurile nedeclarate, achitând în schimb o taxă de 3% din valoarea bunurilor liberalizate. Experții în finanțe au criticat această lege, argumentând că astfel for fi legalizate bunuri obținute ilicit. Dudnic a respins argumentele experților și ale opoziției, spunând că este vorba despre declararea averilor pentru care s-a indicat o valoare mai mică decât cea reală, dar și despre bunuri care au fost declarate pe numele persoanelor afiliate și că nu ar fi vorba de banii obținuți din ”vânzarea narcoticelor sau vânzarea armamentului”.

Recent, Corneliu Dudnic a intrat în vizorul presei, după ce jurnalista de la publicația ”Ziarul de Gardă” s-a plâns că fostul deputat i-ar fi rupt rucsacul.

La protestul organizat de PDM în ziua de 9 iunie curent, Corneliu Dudnica i-ar fi bruscat-o pe reportera ZdG, Aliona Ciurcă. Fostul deputat i-a apucat rucsacul, în timp ce jurnalista încerca să-și facă loc în mulțime pentru a-i adresa întrebări liderului PDM, Vladimir Plahotniuc.

Întrebat de Moldova Curată despre acțiunile sale, Corneliu Dudnic a explicat că presa a manipulat și că de fapt el a ținut-o pe jurnalistă să nu cadă, în timp ce ea se îmbulzea să adreseze întrebări. Acesta a conchis că regretă un astfel de incident și că el nu ar brusca niciodată un jurnalist.

sursa: moldovacurata.md

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: