(video) Andrei Năstase, la Varnița, pentru a comemora luptele de la Bender: A vorbit despre importanța de a „uni veteranii”

Andrei Năstase a fost la Varnița, pentru a comemora luptele de la Bender din anul 1992.

Foto: Facebook

„Sentimentul pe care îl am astăzi aici, în fața monumentului eroilor noștri căzuți în Războiul din 1992, este unul sincer, al datoriei. Au trecut, iată, 27 de ani de la evenimentele tragice care au fost scrise cu sânge în cartea de istorie a Moldovei. (...)

Le suntem datori acestor eroi, iar orice altfel de abordare de viitor ar trebui să conțină bobul de sinceritate de care este nevoie pentru a putea noi, ca popor, să dăm piept cu realitățile care ne-au apăsat în toți acești 27 de ani.(...)

Astăzi, aici, la Varnița, în fața unuia dintre cele mai puternice simboluri ale neamului nostru, îmi asum angajamentul de a contribui prin toată munca mea la edificarea unui stat modern, guvernat de regulile esențiale ale democrațiilor lumii. Îmi asum responsabilitatea comună, alături de colegii mei polițiști, de a cinsti prin faptele noastre memoria celor care și-au dat viața pentru Moldova și pentru poporul care-i cinstește prin memoria lor”, a spus în discursul său ministrul de Interne.

Năstase a vorbit despre importanța de a „uni veteranii”.

„Dacă n-am reușit să unesc veteranii, asociațiile de veterani, de pe paler civic, de pe paler politic, voi încerca să reușesc de pe palerul funcției de ministru. Avem nevoie de un moment al reconcilierii. Să iasă în față oamenii care au cinstit în permanență memoria de veteran. Aveți tot sprijinul și deschiderea mea”, a declarat viceprim-ministrul Andrei Năstase.

Bătălia de la Tighina a avut loc între 19 iunie și 22 iunie 1992, între forțe ale poliției și unităților noi-formate ale armatei Republicii Moldova, pe de-o parte și garda Republicii Moldovenești Nistreene, Armata a 14-a de gardă sovietică/rusă și voluntari ruși(cazaci) și ucraineni pe de altă parte.

Bătălia s-a încheiat odată cu intervenția trupelor armate ruse de partea forțelor separatiste schimbând raportul forțelor de partea ultimei, după ce anterior forțele combinate moldovene ocupaseră orașul parțial până la Nistru.


Pub