Anual, în spațiul post-sovietic, sute de copii, indiferent dacă călătoresc singuri sau neînsoțiți de părinți, ajung să fie reținuți

Anual, în spațiul post-sovietic, sute de copii, indiferent dacă călătoresc singuri sau neînsoțiți de părinți, ajung să fie reținuți. Deseori, legile lucrează împotriva lor, mai degrabă, decât pentru a le asigura protecție. Din cauza plasamentului în centrele de tip închis, mulți copii sunt în imposibilitatea de a merge la școală sau de a primi vizitatori, iar unii dintre aceștia, chiar - separați de părinți.

Foto: facebook

Asociatia Ave Copiii se alătură campaniei #CROSSBORDERCHILDHOODlansată la 1 iunie 2019 la Brusele de Federația Internațională a Drepturilor Omului: pledăm pentru drepturile copiilor migranți în Europa de Est și Asia Centrală, deținuți în facilități de tip închis și optăm pentru înlocuirea tratatelor regionale învechite ce regularizează deplasarea copiilor cu unele conforme cu standardele internaționale moderne în domeniul drepturilor copilului.

În acest sens, alături de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Biroul Migrație și Azil al MAI, Avocatul poporului pentru drepturile copilului din Republic Moldova și împreună cu Centrul anti-discriminare Memorial din Belgia, găzduim la Chișinău astazi 19 iunie 2019 Seminarul Internațional ”Cooperarea pentru reîntoarcerea copiilor migranți în țările de origine și standardele moderne de protecție a copilului”.

Profesioniști din domeniul protecției copilului, migrației și afacerilor interne din Ucraina, Republica Moldova și Belgia vor dialoga și face schimburi de idei, experiențe și bune practici în scopul adresării provocărilor protecției transnaționale a copiilor migranți din perspectiva returului asistat al copiilor neînsoțiți, serviciilor de îngrijire alternativă și accesului la educație în țările gazdă, inclusiv a adolescenților cu vârste de 16-18 ani.


Pub