Sîrbu apără „independența” CEC-ului, după ce deputații PSRM și ACUM au votat proiectul cu privire la demiterea membrilor Comisiei

Democratul Sergiu Sîrbu se arată indignat după ce ieri, 18 iunie, Parlamentul a aprobat un proiect de lege prin care membrii CEC ar putea fi eliberați din funcție doar cu votul deputaților. Politicianul scrie că „nicio guvernare în 20 de ani nu și-a permis să atenteze la independența Comisiei Electorale Centrale”.

Foto: UNIMEDIA

„Recunosc, nici noi nu am fost sfinți. Cu toții greșim. Dar nici chiar așa. Noi nu ne-am permis niciodată să atentăm la independența organelor autonome iar orice reformă era dezbătută pe larg cu partenerii de dezvoltare”, a Scris Sîrbu pe pagina sa de Facebook.

Sergiu Sîrbu / Sursa:fb
Sergiu Sîrbu / Sursa:fb

Menționăm că ieri, 18 iunie, Parlamentul a aprobat un proiect de lege ce prevede schimbări la codul electoral ceea ce ține de modul prin care se demit membrii Comisiei Electorale Centrale. Astfel, aceștia vor putea fi eliberați din funcție doar cu votul deputaților.

Înainte de a fi modificat Codul Electoral, asemenea decizii trebuiau să ajungă la Curtea Supremă de Justiție.

În contextul în care Sîrbu vorbește de recomandările Comisiei de la Veneția, este de menționat că în vara anului 2017, în pofida recomandărilor Comisiei de a păstra sistemul electoral proporțional, democrații , împreună cu alți deputați, au votat proiectul cu privire la votul mixt.


Pub