ANSP avertizează: Populația să fie prudentă la utilizarea produselor chimice în condiții casnice

În ultimul timp, în țara, se atestă tot mai multe cazuri de intoxicații acute de etiologie chimică în condiții casnice, cu implicarea tot mai frecvent a copiilor. Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenționează repetat populația să conștientizeze pericolul utilizării produselor chimice în condiții casnice și să fie mai prudentă la folosirea acestora.

Foto: UNIMEDIA

Cauzele principale ale apariției unor astfel de intoxicații sunt următoarele: neconștientizarea de către populație, mai cu seamă de către părinți a riscurilor potențiale a produselor chimice pentru sănătatea și viață, nerespectarea dozelor și regulilor de utilizare a acestora conform indicațiilor pe etichetele produsului.

Specialiștii atenționează că, în cazul ignorării recomandărilor indicate pe eticheta produsului chimic, utilizatorii de substanțe chimice riscă să facă intoxicație care poate să suporte consecințe grave!

Se interzice utilizarea produselor/insecticidelor chimice pentru animale în scopul tratării copiilor contra pediculozei, scabiei sau oricărei altei boli.

Astfel, ținem să vă informăm că pentru a exclude apariția intoxicațiilor acute habituale cu produse chimice, trebuie să:

  1. Citiți atent recomandările, conținutul produsului chimic indicate pe eticheta înainte de a-l utiliza.
  2. Evitați utilizarea produsele chimice cu alt scop decât cel pentru care este destinat.
  3. Informați copiii privind pericolul substanţelor chimice asupra stării de sănătate;
  4. Nu lăsaţi copiii fără supraveghere, în special în momentul utilizării substanţelor chimice;
  5. Păstrați medicamentele și alte produse chimice în dulapuri încuiate, în locuri inaccesibile pentru copii;
  6. Verificați întotdeauna termenul de valabilitate al produselor chimice, mai ales la medicamente;
  7. Nu păstrați produse chimice fără etichete sau în sticle destinate produselor alimentare (lapte, ceai, suc, etc.);
  8. Respectaţi doza de administrare și modul de utilizare indicat în instrucțiune;
  9. Evitaţi automedicaţia.
  10. Nu admiteți depozitarea pesticidelor în nemijlocita apropiere cu produsele alimentare, cele din urma se pot contamina prin atingere.

În caz de suspecție a unei intopxicații, adresați-vă la medic sau chemați ambulanța,

În acest context, menționăm cazurile de intoxicație cu insecticidul Valsafid într-o gospodărie particulară din satul Flocoasa raionul Cantemir cu afectare a şapte persoane, dintre care 3 copii au decedat. Un alt deces s-a produs în satul Bucuria, raionul Cahul în rezultatul aplicării pe piele a copilului de 16 ani suspensie „Benzilbenzoat” și preparatul PUF cu conținut de sulf „pucioasă” contra scabia, intoxicația în rezultatul aplicării insecticidului Neocidol (substanța activă – Diazinon) contra pediculozei cu afectare a 7 persoane, dintre care cinci copii din raionul Cantemir, intoxicația cu insecticidul Blotic pentru animale, utilizat în același scop, în rezultatul cărora un copil a decedat.


Pub