01:17:09 20.04.2024
Stiri

Fost premier al României, funcție IMPORTANTĂ în Parlamentul European. Maia Sandu: „Pentru R. Moldova este esențial să aibă cât mai mulți prieteni în instituțiile europene”

Știri 19.06.2019 14:37 Vizualizări1460 Autor: Ziarul National
Fost premier al României, funcție IMPORTANTĂ în Parlamentul European. Maia Sandu: „Pentru R. Moldova este esențial să aibă cât mai mulți prieteni în instituțiile europene”


Fostul prim-ministru român Dacian Cioloş a fost ales miercuri şeful noului grup centrist-liberal „Renew Europe” („Înnoim Europa”) din Parlamentul European, după o scurtă şi acerbă competiţie, transmite Politico.

Cioloş, care are legături puternice cu Franţa, obţinuse sprijinul delegaţiei listei' „Renaissance” promovate de preşedintele Emmanuel Macron, precum şi al formaţiunii liberale spaniole Ciudadanos.

Eurodeputatul român a fost ales cu 64 de voturi pentru, în timp ce contracandidata sa, olandeza Sophie in 't Veld, susţinută de liberal-democraţi britanici, a obţinut 42 de voturi.

„Preşedinţia grupului Renew Europe e doar un pas în construcţia politică pe care am gândit-o în ultimii doi ani. E un pas important, dar e doar începutul proiectului nostru. Am dovedit că merităm încredere la alegerile din 26 mai, am dovedit că suntem parte integrantă a forţelor politice relevante ale Europei. Vom continua să aducem cât mai mult din Europa în România prin activitatea noastră la Bruxelles şi în cabinetele de europarlamentari pe care le vom deschide în toată ţara", a scris Cioloş pe Facebook, citat de Agerpres.

În mesaj se mai arată că următorul pas va fi construcţia politică internă, prin care să li se ofere cetăţenilor români „un viitor aşa cum îl merită".

Premierul de la Chișinău, Maia Sandu, l-a felicitat pe Dacian Cioloș pentru alegerea în funcția de președinte al Grupului Renew Europe din Parlamentul European.

„Pentru Republica Moldova este esențial să aibă cât mai mulți prieteni în instituțiile europene, iar domnul Cioloș este un prieten și un apărător al democrației și statului de drept în țara noastră. Guvernul de la Chișinău îi dorește domnului Cioloș mult succes în realizarea obiectivelor pe care și le propune și, mai ales, în promovarea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Odată cu alegerea lui Dacian Cioloş, cele trei principale grupuri din PE şi-au desemnat liderii, ceea ce va permite ca negocierea altor poziţii şi a platformelor politice să se desfăşoare într-un ritm mai accelerat.

Marţi, grupul socialist a ales-o în frunte pe eurodeputata spaniolă Iratxe Garcia, iar grupul Partidului Popular European l-a reconfirmat rapid pe germanul Manfred Weber.

Cioloş - fost prim-ministru al României între noiembrie 2015 şi ianuarie 2017, şi ex-comisar european pentru agricultură între 2010-2014 - s-a evidenţiat ca favorit după ce Nathalie Loiseau, fost ministru francez pentru afaceri europene şi şefa delegaţiei „Renaissance”, şi-a autosabotat şansele, antagonizându-şi unii membri ai grupului în timpul primelor întruniri, notează sursa citată.

Grupul a fost creat pe fundamentele celui al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) şi va fi cel de-al treilea ca mărime, după cel al Partidului Popular European (PPE) şi cel al social-democraţilor (S&D).

Fostul lider al ALDE, Guy Verhofstadt, ţinteşte preşedinţia Parlamentului European. Votul este aşteptat în prima săptămână din iulie, când noul legislativ european se va reuni pentru prima dată în plen.

Liderii Uniunii Europene se întrunesc joi la Bruxelles pentru un summit axat pe desemnarea viitorilor ocupanţi ai posturilor europene la vârf, printre care preşedintele Comisiei Europene şi cel al Consiliului European.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md