15:19:11 25.04.2024
Stiri

DOC // Un fost secretar de stat de la Ministerul Apărării atrage atenția că activitatea SIS va fi COORDONATĂ de Președinție. Acesta enumeră MODIFICĂRILE propuse de majoritatea PSRM – „ACUM”

Politică 19.06.2019 15:30 Vizualizări2920 Autor: Ziarul National
DOC // Un fost secretar de stat de la Ministerul Apărării atrage atenția că activitatea SIS va fi COORDONATĂ de Președinție. Acesta enumeră MODIFICĂRILE propuse de majoritatea PSRM – „ACUM”


Fostul secretar de stat la Ministerul Apărării, expert în politici de securitate, Dumitru Mânzărari, nu este de acord cu deputații Blocului „ACUM”, care spun că trecerea Serviciului de Informații și Securitate (SIS) în subordinea Președinției nu înseamnă neapărat că în fruntea instituției va fi omul lui Igor Dodon.

Mânzărari afirmă că a examinat cu atenție inițiativa legislativă privind trecerea SIS în subordinea Președinției și acolo sunt chestiuni care denotă că președintele va coordona activitatea instituției.

CITIȚI și Spirite ÎNCINSE în Parlament: SIS trece în subordinea șefului statului. „Tentativă de a transforma SIS într-o filială a serviciilor secrete străine”; „SIS va avea față europeană, nu vor fi turnători la PD”

„După ce pe pagina Parlamentului a fost postată inițiativa legislativă nr. 71 din 17 iunie 2019, putem să vedem concret dacă SIS-ul nimerește sub controlul președintelui sau nu. Fără speculații și fără încercări de a induce publicul în eroare, insistând că unica schimbare este propunerea de către președinte a candidaturii sefului SIS.

Deci, iată modificările propuse:

1. „Activitatea SIS este coordonată de președintele R. Moldova” (asta deschide ușa pentru o influență foarte mare asupra serviciului); sugestie - trebuie concret să indice ce înseamnă „coordonată”. Și, vedeți mai jos referința la Constituție - nu trebuie în genere să fie coordonarea președintelui - trebuie să rămână sub control parlamentar.

2. Propunerea directorului SIS Parlamentului de președinte creează o pârghie de influență, căci candidaturi neloiale sau periculoase președintelui nu vor fi propuse. Aduceți-vă aminte epopeile cu numirea ambasadorilor, unde rolul președintelui era simbolic, dar a ajuns să blocheze candidaturi și să folosească aceasta ca pârghie de influentă, pentru a-și trimite omul său ca ambasador la Moscova;

3. „Directorul Serviciului are un adjunct, numit în funcție de președintele R. Moldova, la propunerea directorului SIS”. Deci, președintele controlează și numirea directorului adjunct.

4. „Componenţa numerică și nominală a Colegiului Serviciului se aprobă de președintele R. Moldova la propunerea directorului SIS”. Era anterior aprobat de director”, enumeră Mânzărari.

Potrivit lui, în inițiativa legislativă mai sunt și alte lucruri, dar care au un impact mai redus asupra controlului activității SIS.

„Însă, dacă înțelegem cum funcționează o instituție de stat, vedem că președintele obține o influență foarte mare asupra SIS - ului. De ce într-un stat parlamentar? De ce, dacă Constituția oferă împuterniciri președintelui doar în materie de apărare și politică externă? Nici nu mai vorbesc de faptul că dl Dodon ar urma mai întâi să fie verificat pentru secvențele video unde recunoaște că e finanțat de Kozac și Miller. Nici nu mai vorbesc că „ACUM” a negat intenția de a da SIS - ul sun controlul lui Dodon undeva pe 8 iunie. Au spus că nu există nici o înțelegere cu PSRM în afară de cele indicate în documentul de acord temporar. Vedem că, totuși, sunt. Ce înțelegeri secrete mai are „ACUM” cu PSRM?”, se întreabă acesta.

De menționat că deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, spunea ieri că ultimul cuvânt în privința numirii directorului SIS îl are Parlamentul. „Democrații fac propagandă, ca de obicei. Ei ar trebui să citească proiectul. Acolo este indicat expres că, în cazul șefului SIS, propunerea vine din partea președintelui, dar ultimul cuvânt îl are Parlamentul. De exemplu, cazul României. Președintele propune candidatul, iar plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului decide dacă susține sau nu propunerea”, afirma deputatul.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md