02:49:00 25.04.2024
Stiri

AVERTISMENTUL medicilor, după decesul a CINCI copii din R. Moldova în ultimele luni: Utilizarea produselor chimice pentru animale în scopul tratării copiilor de pediculoză sau scabie, INTERZISĂ

Social 19.06.2019 16:36 Vizualizări11089 Autor: Ziarul National
AVERTISMENTUL medicilor, după decesul a CINCI copii din R. Moldova în ultimele luni: Utilizarea produselor chimice pentru animale în scopul tratării copiilor de pediculoză sau scabie, INTERZISĂ


Cinci copii din R. Moldova au decedat în ultimele luni, după ce au fost tratați cu substanțe chimice împotriva pediculozei sau scabiei, sau ca urmare a prelucrării unor cereale depozitate în apropierea odăii în care dormeau.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) amintește despre cazul de intoxicație cu insecticidul „Valsafid” într-o gospodărie particulară din satul Flocoasa, raionul Cantemir, unde trei copii au decedat după ce bunelul lor a stropit grânele depozitate alături de odaia în care dormeau, despre decesul adolescentului de 16 ani din satul Bucuria, raionul Cahul, după ce a fost tratat de bunica sa cu suspensie „Benzilbenzoat” și preparatul PUF cu conținut de sulf împotriva scabiei, cazul de intoxicație a șapte persoane din raionul Cantemir după aplicarea insecticidului „Neocidol” contra pediculozei, dintre care cinci copii, dar și ultimul caz de zilele trecute soldat cu decesul unei fetițe de 11 ani la Orhei, după ce s-a intoxicat cu insecticidul „Blotic” pentru animale, cu care fusese dată pentru a scăpa de păduchi.

Specialiștii ANSP atenționează populația că utilizarea produselor sau insecticidelor chimice pentru animale în scopul tratării copiilor contra pediculozei, scabiei sau oricărei altei boli este interzisă.

Pentru a exclude orice pericol, trebuie să citiți atent recomandările, conținutul produsului chimic indicate pe eticheta înainte de a-l utiliza, să evitați utilizarea produsele chimice cu alt scop decât cel pentru care este destinat, să nu lăsaţi copiii fără supraveghere, în special în momentul utilizării substanţelor chimice.

De asemenea, păstrați medicamentele și alte produse chimice în dulapuri încuiate, în locuri inaccesibile pentru copii, verificați întotdeauna termenul de valabilitate al produselor chimice, mai ales la medicamente, nu păstrați produse chimice fără etichete sau în sticle destinate produselor alimentare, respectaţi doza de administrare și modul de utilizare indicat în instrucțiune, evitaţi automedicaţia și nu admiteți depozitarea pesticidelor în nemijlocita apropiere cu produsele alimentare, fiindcă acestea se pot contamina prin atingere.

În caz de intopxicații, adresați-vă urgent la medic sau chemați ambulanța.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md