Johannes Hahn: „UE ar putea relua asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova, începând cu septembrie”

Cornelia Cozonac
19/06/2019
Captura de pe video

Comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, aflat la Chișinău, într-o primă vizită de la instituirea guvernului de coaliție, condus de Maia Sandu, a reafirmat tot sprijinul Uniunii Europene pentru R. Moldova și și-a exprimat speranța că asistența macrofinanciară ar putea fi deblocată chiar din toamnă, dacă vor fi îndeplinite condițiile pentru statul de drept, reforma justiției și pluralismul media. 

„Am decis să reluăm la modul cel mai serios dialogul dintre UE și Moldova. În anul viitor sprjinul financiar pentru Moldova ar putea chiar crește substanțial, dacă noul guvern continuă reformele, mai ales în domeniul justiției și a combaterii corupției”, a precizat Johannes Hahn, la conferința de presă cu premierul Maia Sandu.

Prim-ministra Maia Sandu a dat asigurări că atât Guvernul, cât și majoritateta parlamentară nou-formată va pune în practică  inițiativele noului Guvern de constituire a instituțiilor care să respecte legea, prioritățile de combatere a corupției și de  furtul miliardului. „Știm că cetățenii își doresc o justiție corectă cât mai repede. Dar noi vrem să respectăm buchia legii întocmai. Legile care se adoptă acum în Parlametn țin de dezoligarhizare, procuratură, justitție și combaterea coruopției”.   

 

Guvernarea de la Chișinău s-a schimbat la numai câteva zile, după ce Comisarul European pentru Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, a întreprins o vizită în Republica Moldova. Atunci el a declarat că Moldova riscă să rămână fără asistența financiară din partea Fondului Monetar Internațional și a Uniunii Europene în cazul alegerilor anticipate. La 8 iunie, Parlamentul a reușit să constituie o majoritate din formațiunile PSRM și cele ale Blocului ACUM (PAS și DA) care a format un guvern de coalație, în frunte cu lidera PAS, Maia Sandu.       

Cornelia Cozonac
19/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii