/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Avertisment pentru cetățeni, după moartea unui copil tratat de pediculoză

19 iunie 2019, ora 17:46

Agenția Națională pentru Sănătate Publică a emis un avertisment pentru cetățeni, după ce au fost înregistrate mai multe cazuri de deces în rândul copiilor tratați de pediculoză și scabie. Ultima tragedie s-a produs zilele trecute în satul Sămănanca, raionul Orhei, unde a decedat o fetiță de 12 ani, iar alta a ajuns la reanimare.

Potrivit specialiștilor ANSP, copiilor din Sămănanca le-a fost aplicat un tratament la domiciliu pentru a scăpa de păduchi, folosind insecticidul „Blotic” pentru animale.

În ultimele luni, au avut loc mai multe cazuri grave de intoxicație cu insecticide. Trei copii  au murit în satul Flocoasa, raionul Cantemir, un copil din raionul Cahul a murit după ce a fost tratat de scabie, iar în raionul Cantemir cinci copii au ajuns la spital după ce le-a fost aplicat un tratatment pentru pediculoză, fiind folosit insecticidul „Neocidol”.

Medicii ANSP avertizează părinții privind riscurile potențiale ale produselor chimice pentru sănătatea și viața copiilor și îi îndeamnă pe aceștia să respecte dozele și regulilor de utilizare indicate pe etichetele produselor.

Se interzice utilizarea produselor pentru animale în scopul tratării copiilor contra pediculozei, scabiei sau oricărei altei boli.

Medicii fac următoarele recomandări cetățenilor:

1. Citiți atent recomandările, conținutul produsului chimic indicate pe etichetă înainte de a-l utiliza.

2.Evitați utilizarea produsele chimice cu alt scop decât cel pentru care este destinat.

3.Informați copiii privind pericolul substanţelor chimice asupra stării de sănătate.

4.Nu lăsaţi copiii fără supraveghere, în special în momentul utilizării substanţelor chimice.

5.Păstrați medicamentele și alte produse chimice în dulapuri încuiate, în locuri inaccesibile pentru copii.

6. Verificați întotdeauna termenul de valabilitate al produselor chimice, mai ales la medicamente.

7.Nu păstrați produse chimice fără etichete sau în sticle destinate produselor alimentare (lapte, ceai, suc, etc.).

8.Respectaţi doza de administrare și modul de utilizare indicat în instrucțiune;

9. Evitaţi automedicaţia.

10. Nu admiteți depozitarea pesticidelor  în nemijlocita apropiere  cu produsele alimentare, cele din urma se pot contamina prin atingere.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram