image
Sursa foto: Facebook/Maia Sandu

Maia Sandu, întrevedere cu Peter Michalko: „UE este gata să redeschidă discuțiile cu privire la asistența macrofinanciară”

Uniunea Europeană este gata să redeschidă discuțiile cu privire la asistența macrofinanciară. Despre aceasta a anunțat șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, în cadrul unei întrevederi cu premierul Maia Sandu.

„I-am adresat mulțumiri domnului Michalko pentru ajutorul enorm oferit Republicii Moldova de Uniunea Europeană de-a lungul timpului. L-am asigurat că noul Guvern va îndeplini prevederile din Acordul de Asociere cu UE și va respecta toate angajamentele cu privire la reforme și principiile stabilite în Acordul de Asociere”, a menționat Maia Sandu într-o postare pe Facebook.

„Șeful delegației Uniunii Europene ne-a dat asigurări că Uniunea Europeană este gata să redeschidă discuțiile cu privire la asistența macrofinanciară, să ofere suport financiar pentru proiecte de cooperare transfrontalieră și să ne susțină cu expertiză internațională în vederea consolidării instituțiilor democratice”, a mai spus șefa Guvernului de la Chișinău.

Amintim că ambasadorii UE au aprobat pe 15 iunie 2017 acordul privind acordarea asistenţei macro-financiare de 100 de milioane de euro pentru RM. Astfel, circa 60 de milioane de euro trebuiau oferiţi sub formă de credit, iar alte 40 de milioane în calitate de grant.

UE a schimbat însă retorica după modificarea abuzivă a sistemului electoral cu doar un an înainte de alegeri. Astfel, asistenţa financiară a fost condiţionată de respectarea avizului Comisiei de la Veneţia privind legea electorală, dar şi de implementarea mai multor reforme cerute de-a lungul ultimilor ani.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: