(video) Octavian Țîcu de la tribuna Parlamentului: Eu ca fost sportiv de performanță, ca boxer, mi-am așteptat adversarii (n.r deputații democrați) să le vorbesc în față, așa cum fac sportivii

Deputatul ACUM, Octavian Țîcu, a adresat un mesaj democraților de la tribuna Parlamentului. Asta în contextul în care astăzi, 18 iunie, a fost propus proiectul de hotărâre cu privire la constituirea Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa puciului anticonstituțional a Partidului Democrat realizată prin intermediul Curții Constituționale și a Procuraturii Generale.

Foto: Octavian Țîcu

„Eu ca fost sportiv de performanță, ca boxer, mi-am așteptat adversarii (n.r deputații democrați) să le vorbesc în față, așa cum fac sportivii, de obicei, nu să-i vorbesc pe la spate și mă bucur că astăzi am ocazia să văd deputații de la PDM. Eu nu sunt membru a partidelor politice, nici din PAS și nici din Platforma DA și am înfruntat regimul autoritar al lui Vladimir Voronin (n.r. lider PCRM) și cel al lui Vladimir Plahotniuc dintr-o ipostază de profesor universitar și intelectual, fiindcă sunt o ființă umană ai cărei condiție firească este rezistența și cultiv tinerilor din țara noastră valori cum ar fi democrația și respectul drepturilor omului.

Prin urmare, această luptă mă definește, mă reprezintă, fiindcă am o profesie nobilă, să educăm mii de tineri care datorită acestui regim autoritar din Republica Moldova pleacă an de an tot mai mulți. (...)

În 2016 a fost uzurpată puterea în stat, în 2016 această minoritate politică fără drept constituțional a instituit un Guvern pe timp de noapte, a preluat puterea prin cumpărare de deputați, care ca oile s-au vândut în acest Parlament și care au constituit un Guvern, care la ora actuală, nu este responsabil doar de acest puci, care a fost în iunie.

Noi avem nevoie de o investigație serioasă despre cum PD-ul și oamenii lui Vladimir Plahotniuc au preluat instituțiile statului, o mână de bandiți au instituit instituțiile statului la cheremul unor decizii care s-au făcut de un clan.”

Ce s-a întâmplat la Chișinău în primele zile a lunii iunie 2019:

La 7 iunie Curtea Constituțională s-a întrunit de urgență unde au decis că, reieșind din prevederile constituționale, Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a X-a, trebuia sa încheie formarea Guvernului pănă la data de 7 iunie 2019, inclusiv.

La data de 8 iunie 2019, ACUM și PSRM au semnat un acord temporar de colaborare și formare a unei majorități parlamentare.

Astfel, în funcția de președintă a Parlamentului a fost votată Zinaida Greceanîi, iar șefă a Guvernului a fost desemnată Maia Sandu.

În aceeași zi a fost învestit în funcție noul Guvern.

Curtea Constituțională a emis mai multe hotărâri prin care a anunțat că toate legile și hotărârile adoptate în acea zi se declară neconstituţionale. Curtea Constituțională a declarat neconstituţională Hotărârea adoptată de deputaţii Parlamentului pentru alegerea Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Legislativului. Tot în data de 8 iunie, Curtea a declarat neconstituțional decretul de numire în funcția de prim-ministru a Maiei Sandu și a noului Guvern.

În aceeași zi, Partidul Democrat a anunțat proteste. Sute de oameni au fost aduși din toată republica la Chișinău. Au fost instalate corturi, iar oamenii au rămas peste noapte să doarmă în stradă, în semn de protest.

CC l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte al țării și l-a numit pe Pavel FIlip președinte interimar. Pavel Filip a semnat decretul privind organizarea de alegerilor anticipate la data de 6 septembrie 2019, care este o zi de vineri.

Între timp, la Chișinău, au loc proteste organizate de Partidul Democrat în fața instituțiilor de stat.


Pub