Legea „cetățeniei prin investiție”, abrogată în prima lectură

Legea „cetățeniei prin investiție” a fost abrogată în prima lectură cu majoritatea parlamentară în cadrul ședinței de astăzi. Astfel, persoanele care deja au obținut prin acest mod cetățenia Republicii Moldova riscă să rămână fără ea.

Foto: Sputnik Moldova

Deputatul Blocului ACUM Sergiu Litvinenco a declarat că acordarea cetățeniei moldovenești cetățenilor străini poate aduce daune substanțiale și deține numeroase riscuri.

„Poate avea consecințe dezastruoase pentru Republica Moldova. De cetățenia RM pot beneficia oameni cu trecut dubios din alte state sau persoane care au beneficiat din furtul miliardului. Riscă să fie pus sub semnul întrebării regimul liberalizat de vize”, a declarat Litvinenco.

În timp ce deputații ACUM și PSRM AU susținut că această lege a fost adoptată într-un mod netransparent și în lipsa unor dezbateri publice, depuțaii democrați neagă și sugerează „să se mai gândească”.

„Gândiți-vă, pot apărea și consecințe. Nu luați această decizie la emoții”, a declarat deputatul PD, Vladimir Cebotari.

De menționat că la data de 27 martie curent a fost acordată prima cetățenie prin investiție. De asemenea, cu puțin timp în urmă, soția liderului Partidului „Șor, Sara (Jasmin) Șor, ar fi una dintre primii cetățeni străini care au depus cerere pentru a obține cetățenia Republicii Moldova prin investiție. Totodată, pe lângă Sara Șor, vor să cumpere cetățenia Republicii Moldova, fratele și tatăl acesteia, scrie jurnal.md.

Menționăm că legea privind cetățenia prin investiții a intrat în vigoare la 5 noiembrie 2018. Conform acestei legi, autoritățile acordă cetățenia R. Moldova unui cetățean străin sau unui apatrid care varsă contribuții la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă sau a efectuat, timp de 60 de luni, investiții în domeniile de dezvoltare strategică.

Astfel, cetățenii străini care vor să obțină cetățenia R. Moldova trebuie să investească cel puțin 100.000 de euro (un singur solicitant), 115.000 de euro (cuplu), 145.000 de euro (familie de patru persoane) sau 155.000 de euro (familie de cinci membri și mai mult) în Fondul de Investiții Publice.

UNIMEDIA amintește că legea cetățeniei prin investiții a fost însă criticată de unii experți în domeniul economic. Anterior, fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța, declara că acordarea cetăţeniei pentru investiţii ar putea fi un coridor prin care să fie readuşi în ţară banii furaţi din sistemul bancar moldovenesc, având în vedere că investigaţiile privind frauda bancară nu sunt finalizate şi beneficiarii direcţi şi indirecţi nu au fost responsabilizaţi.

În ianuarie curent, Comisia Europeană a prezentat pentru primadată un raport despre practica de oferire acetățeniei contra investițiilor. Comisia a concluzionat că aceste scheme prezintă riscuri pentru securitatea Uniunii Europene.


Pub