Membrii Comisiei Electorale Centrale vor putea fi demiși de deputații Parlamentului

Parlamentul a aprobat astăzi un proiect de lege ce prevede schimbări la codul electoral ceea ce ține de modul prin care se demit membrii Comisiei Electorale Centrale. Astfel, aceștia vor putea fi eliberați din funcție doar cu votul deputaților.

Foto: UNIMEDIA

Înainte de a fi modificat Codul Electoral, asemenea decizii trebuiau să ajungă la Curtea Supremă de Justiție. Potrivit proiectului, în articolul 20 nu este clar cum se demite un membru CEC.

Acesta prevede o neclaritate și o contradicție cu privire la cine demite un membru CEC, pe de o parte, autoritatea care l-a desemnat, iar, pe de altă parte, instanța de judecată.

Prin urmare, s-a propus modificarea aliniatului 3 din articolul 20 cu următorul cuprins. „Constatarea nerespectării condițiilor prevăzute de la ar. 19 aliniat 2 sau cu privire la comiterea unor fapte incompatibile cu calitatea pe care o au ține de competența autorității care i-a desemnat sau i-a confirmat pe membrii Comisiei, Astfel, aliniatele 4, 4 prim și 5, vor fi abrogate”.

Comisia Electorală Centrală este constituită din 9 membri: un membru este desemnat de către Preşedintele Republicii Moldova, ceilalţi 8 membri sunt desemnaţi de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei.

Componenţa nominală a Comisiei se confirmă prin hotărîre a Parlamentului, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.

Membrii CEC pot fi membri ai partidelor şi ai altor organizaţii social-politice.


Pub