Avertizare de călătorie în Grecia, din cauza virusului West Nile. Boala răspândită de țânțari poate fi fatală

După incendiile de vegetație și grevele, Ministerul britanic de Externe avertizează că țânțarii reprezintă un pericol pentru sănătatea oamenilor care călătoresc în Grecia, având în vedere că mușcăturile acestor insecte pot răspândi virusul West Nile

Foto: Consumer Reports

Autoritățile sanitare din statul elen îi sfătuiesc pe turiști să ia măsuri pentru a evita mușcăturile de țânțari, în condițiile în care 50 de oameni au murit anul trecut din cauza virusului West Nile.

„Au fost suficient de multe cazuri (de infecții cu virusul West Nile, n.red) pentru a recunoaște că este o problemă de sănătate publică”, a declarat Danai Pervanidou, directorul departamentului de combatere a bolilor infecțioase din cadrul Organizației naționale pentru Sănătate Publică din Grecia (Keelpno), conform The Guardian, citat de libertatea.ro.

„Virusul a fost răspândit în Grecia de păsările migratoare și recomandăm tuturor să ia măsuri de protecție, precum purtarea de îmbrăcăminte cu mânecă lungă, evitarea locurilor cu apă stătătoare, folosirea de plase de țânțari și de insecticid”, a adăugat oficialul grec.

Nu mai puțin de 316 persoane au fost infectate anul trecut în Grecia cu virusul West Nile, boală care a provocat 50 de decese. Autoritățile elene precizează că sezonul în care boala se răspândește a început neobișnuit de devreme. În urma probelor de laborator, au fost semnalate cazuri de West Nile atât în zone rurale, cât și urbane. În mod normal, persoanele infectate cu virusul West Nile nu manifestă simptome.

20 la sută dintre acestea acuză simptome asemănătoare gripei, precum febră, dureri de cap și dureri. Doar 1% dezvoltă maladia gravă, arată datele centelor de control și prevenție a bolilor din Statele Unite. Dintre cei diagnosticați anul trecut cu virusul West Nile în Grecia, 243 de oameni au avut simptome ale unor boli neurologice, precum encefalită, meningită și paralizie acută.

Având în vedere temerile oficialilor eleni, ambasada Statelor Unite de la Atena a emis o alertă de sănătate prin care îi sfătuiește pe cetățeni să ia măsuri de prevenție, de la eradicarea zonelor în care se află țânțari la tăierea gazonului și a tufelor.

În Grecia sunt așteptați să ajungă 31 de milioane de turiști, de aproape trei ori mai mulți de cât numărul locuitorilor. Din acest motiv, autoritățile iau măsuri stricte pentru a preveni apariția infecțiilor cu virusul West Nile. Grecia nu este singura care țară în care a fost semnalată o creștere a numărului de cazuri de infecții cu virusul West Nile.

Astfel de probleme au fost înregistrate de autoritățile sanitare din Italia, Cipru, România și Serbia, notează The Guardian.


Pub